Dubbel beeld

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

In Nieuwpoort heeft de referentieprijs voor appartementen de grens van 300.000 euro doorbroken. De villaprijs klom het voorbije jaar 12 procent hoger.

De cijfers voor Nieuwpoort over de herverkopen van appartementen tonen een dubbel beeld. Het aantal verkopen daalde van 591 in 2010 naar 554 in 2011. De referentieprijs voor een appartement klom echter met 5 procent tot 300.000 euro. Nieuwpoort is daarmee de derde duurste kustgemeente, na Knokke en Koksijde. Maar de kloof met Knokke blijft groot: in de mondainste der kustplaatsen is de referentieprijs voor een appartement exact het dubbele van die in Nieuwpoort. Op de beperkte villamarkt (16 verkopen) van Nieuwpoort noteerde de federale overheidsdienst Economie en stevige prijsklim van 12 procent tot 570.000 euro.

Wat krijg je in Nieuwpoort voor ongeveer 300.000 euro? “Met een budget tussen 250.000 en 300.000 euro kan je hier toch al een mooi vakantieappartement met twee slaapkamers kopen”, antwoordt Marc Naessens, verantwoordelijke voor de verkoopafdeling bij Immo Eecke. “Reken op een bewoonbare oppervlakte van 60 à 70 vierkante meter, de ruimte op het terras niet meegerekend. In nieuwbouw betaal je voor een gelijkaardig appartement tussen 275.000 en 300.000 euro.”

Herverkoop

Over de markt in de eerste maanden van 2012 is Naessens gematigd positief. “De vraag is niet gedaald, maar we merken wel dat mensen voorzichtiger zijn. En oudere panden raken moeilijker verkocht. De concurrentie komt niet zozeer van nieuwbouw – na de grote bouwwoede in het voorbije decennium is het nieuwbouwaanbod wel wat opgedroogd – maar wel met relatief recent gebouwde appartementen die in herverkoop komen. Die doen het bijzonder goed, als het pand correct geprijsd is.”

Op de dijk hanteert de vastgoedmakelaar een prijsvork van 450.000 tot 500.000 euro voor een tweeslaapkamerappartement in herverkoop, maar, merkt hij op “de appartementen op de zeedijk zijn doorgaans ook iets ruimer, 80 à 90 vierkante meter”.

De appartementsprijzen langs de Havengeul situeren zich in dezelfde ordegrootte als die van de zeedijk, maar Naessens merkt wel op dat het ‘product’ op die locatie niet helemaal hetzelfde is. “Langs De Havengeul wedden de projectontwikkelaars op twee paarden. Je hebt daar een publiek voor vaste bewoning en ook het klassieke tweedeverblijfspubliek. Om die eerste groep te bereiken, heb je wat grotere appartementen nodig. Voor dezelfde prijs als op de zeedijk krijg je langs de havengeul soms 5 à 10 vierkante meter extra.”

Op de huurmarkt heeft Veronique Persyn, zaakvoerder van Immo Eecke, goed en slecht nieuws voor eigenaars-verhuurders. “De traditionele langere verhuur in de schoolvakanties wordt moeilijker en moeilijker”, zegt ze. “We moeten ook toegeven dat een appartement huren aan de kust niet echt een goedkope vakantie is. En zeker in de grote vakantie verkiezen veel mensen bestemmingen die zonzeker zijn. Wat wel erg goed gaat, is de korte verhuur voor wat wij hier uitwaaivakanties noemen.”

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content