‘Droogte zal oogst nog meer doen dalen’

ERIC LAUWERS "In Chili mag je nog DDT spuiten. Dat kan toch niet?" © BELGA IMAGE

De aanhoudende droogte is een bijkomende kopzorg voor de landbouw, na de fors gestegen prijzen voor kunstmest en de oorlog in Oekraïne (Rusland en Oekraïne leveren 29% van de granen). Eric Lauwers, de CEO van Arvesta, de marktleider in toelevering aan de land- en tuinbouw, maakt een eerste balans op.

1. Is de droogte voor Vlaanderen en West-Europa een reden tot ongerustheid?

ERIC LAUWERS. “We vrezen dat de droogte een impact zal hebben op de oogsten. Dat voorspelt ook het Amerikaanse ministerie van Landbouw, dat regelmatig inschattingen van de oogsten maakt.”

2. Het oogstrendement was hoe dan ook al aangetast door het tekort aan kunstmest.

LAUWERS. “Er is wel voldoende kunstmest, maar die is gewoon te duur. De boer koopt er dus minder van. Dat zou tot 40 procent minder rendement geven. In combinatie met de droogte krijg je een dubbele impact, want de werking van meststoffen is enkel optimaal in combinatie met voldoende water.”

3. Houden de markten al rekening met een lange periode van droogte?

LAUWERS. “De prijzen van maïs en tarwe zijn op de Europese beurs (Matif, nvdr) weer sterk gestegen, wat de vrees op tekorten doet toenemen. Alleen al op maandag 16 mei steeg de tarweprijs met meer dan 5 procent. Ook India heeft het voorbije weekend een exportverbod voor granen afgekondigd. Dat betekent wereldwijd enkele miljoenen tonnen minder. Als de tarweprijzen stijgen, gaan ook de veevoederprijzen omhoog. Die waren al sterk gestegen, maar er komen dus nog verhogingen bij. Dat zal op zijn beurt gevolgen hebben voor de voedselprijzen voor de consument.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content