Droog is ongezond

Vliegen is niet altijd een pretje. Tweede en laatste deel van ons overzicht over vliegongemakken, en hoe die te vermijden.

Eén van de vervelende verschijnselen waar vliegtuigpassagiers mee kampen, is het luchtdrukverschil in de vliegtuigcabine. Normaal wordt de druk op een niveau gehouden van zo’n 8000 voet of 2450 meter boven de zeespiegel. Soms ontstaan evenwel grote drukverschillen tijdens het opstijgen en vooral het landen. Ons gehoororgaan verteert immers beter een vermindering van de luchtdruk (bij het stijgen) dan een verhoging (bij het landen).

Pijnlijke blokkeringen in de eustachiusbuis kunnen evenwel gemakkelijk verholpen worden : meestal helpt blazen op een gesloten vuist of gewoon slikken. De buis van eustachius staat immers in verbinding met onze keelholte. Oorontstekingen, sinusinfecties of ademhalingsstoornissen verergeren meestal het ongemak. In die gevallen bieden preventieve behandelingen met sprays, decongestiva en antihistamines soelaas. En moeders met heel kleine kinderen zo raden specialisten aan geven hun kroost tijdens het opstijgen en landen best te eten, zodat ze geregeld slikken.

Extreme uitdroging komt zelfs tijdens een lange-afstandsvlucht zelden of nooit voor. Wel krijgen sommige reizigers door de zeer lage luchtvochtigheid in vliegtuigen (vaak minder dan 25 %) een geïrriteerde keelholte of een droge mond. Ook problemen met contactlenzen komen voor. Voldoende vocht innemen, biedt hier een oplossing. Drink evenwel géén alcoholhoudende dranken, koffie of thee. Die functioneren als diuretica, en drijven dus nog meer vocht uit het lichaam. Daarnaast is ook een vochtinbrengende gezichtscrème geen overbodige luxe, ook niet voor mannelijke frequent flyers.

Het langdurig stilzitten tijdens een vliegtuigtrip kan ook storingen van de bloedsomloop en van diverse spiergroepen veroorzaken. Klassieke verschijnselen zijn slapende en/of gezwollen voeten of benen, en spierpijn. De oorzaak is eenvoudig te verklaren : doordat de bloedvaten in de onderste ledematen in elkaar worden gedrukt, stroomt het bloed niet langer op de normale manier naar het hart. Het lichaamsvocht hoopt zich op in de voeten en onderbenen, wat bij sommigen een gevoel van zware uitputting kan veroorzaken.

Hier brengt slechts één enkele middel soelaas : geregeld bewegen. Tijdens lange-afstandsvluchten doet u er goed aan uw benen, armen, nek en heupen af en toe eens in actie te brengen. Joggen door het vliegtuig of ingewikkelde stretchoefeningen hoeven niet eens, gewoon even rustig bewegen. Af en toe eens door het gangpad lopen, kan al wonderen verrichten.

MARK VRIJENS

Gezond in het vliegtuig Veel drinken is de boodschap, maar liefst geen alcohol, koffie of thee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content