DRIE PIJPLIJNREUZEN

KINDER MORGAN ENERGY PARTNERS

Het Texaanse Kinder Morgan Energy Partners is met afstand de grootste pijplijnmaatschappij in Noord-Amerika. Het bedrijf stelt 11.000 mensen tewerk en wordt sinds 1997 geleid door Richard Kinder. Kinder verdient slechts 1 dollar per jaar als CEO en voorzitter, maar hij bezit wel een groot aantal aandelen. Na de monsterovername van El Paso Corporation in 2012 voor 21,1 miljard dollar en de recente overname van Copano Energy voor 5 miljard dollar bezit of beheert Kinder Morgan 180 terminals en liefst 128.000 kilometer pijplijnen, of meer dan drie keer de omtrek van de aarde (zie kaart Pijplijnnetwerk van Kinder Morgan).

Via de pijplijnen worden geraffineerde producten, aardgas en CO2 getransporteerd. De CO2 wordt gewonnen in de woestijnen van New Mexico en Colorado, en gebruikt om oude olievelden in Texas letterlijk nieuw leven in te blazen. De pijplijnen voor geraffineerde producten verbinden de raffinaderijen aan de Golf van Mexico met de drie grote bevolkingscentra van de Verenigde Staten: het noordoosten (New York, Boston), Chicago en omstreken, en het zuidwesten (Californië).

Kinder Morgan betaalt al sinds 1992 een stijgend kwartaaldividend. Voor 2013 verwacht het bedrijf 5,28 dollar per aandeel uit te keren aan de aandeelhouders, wat neerkomt op een brutodividendrendement van 6,3 procent. Dat is in deze tijden heel aantrekkelijk, temeer omdat het dividend stelselmatig wordt opgetrokken. In 2008 werd bijvoorbeeld 3,89 dollar uitgekeerd. In vijf jaar tijd is het dividend met 36 procent gestegen.

Een belangrijke kanttekening is dat Kinder Morgan geen al te beste staat van dienst heeft inzake milieunormen. Geregeld krijgt het bedrijf boetes voor overtredingen, zoals lekken en vervuiling van rivieren. Maar die boetes blijven beperkt in vergelijking met de inkomsten van het bedrijf.

Kinder Morgan Energy Partners

Beurs van New York; ticker: KMP;

ISIN-code: US4945501066

MAGELLAN MIDSTREAM PARTNERS

Magellan Midstream Partners bezit het grootste pijplijnnetwerk voor geraffineerde producten in Noord-Amerika, met 15.500 kilometer pijplijnen, 7 opslagfaciliteiten en 27 terminals. Via dat netwerk worden dagelijks 80 miljoen vaten benzine, diesel en ruwe olie vervoerd en opgeslagen. Daarnaast heeft Magellan 1800 kilometer pijplijnen voor het transport van ammoniak. Het netwerk van het bedrijf is aangesloten op 40 procent van de raffinagecapaciteit in de Verenigde Staten.

In het eerste kwartaal is de bedrijfswinst van Magellan gestegen met 50 procent, tot 142,5 miljoen dollar. Het bedrijf wacht op goedkeuring om 1300 kilometer extra pijplijnen voor geraffineerde producten in gebruik te nemen. Het heeft verscheidene uitbreidingsprojecten gepland, goed voor bijna 2 miljard dollar aan investeringen.

Magellan verwacht dit jaar een dividend van 2,25 dollar per aandeel uit te keren, wat neerkomt op een brutodividendrendement van 4,3 procent. In vijf jaar tijd is het dividend van Magellan gestegen met 62 procent.

Magellan Midstream Partners

Beurs van New York; ticker: MMP;

ISIN-code: US5590801065

ENTERPRISE PRODUCTS PARTNERS

Net als Kinder Morgan is Enterprise Products Partners een kolos onder de Amerikaanse pijplijnmaatschappijen. Het bezit een netwerk van 81.500 kilometer aan pijplijnen voor aardgas, ruwe olie en geraffineerde producten, naast aardgasverwerkingsinstallaties, import- en exportterminals, opslagfaciliteiten, sleepboten, kanaalboten en offshoreverzamelplatformen. Enterprise Products heeft daarmee het enige volledig geïntegreerde netwerk voor gas en afgeleide producten (zoals ethaan), inclusief import- en exportfaciliteiten, in Noord-Amerika. Enterprise Products zit niet stil en voert alleen al dit jaar voor 2,2 miljard dollar aan uitbreidingen van het netwerk door.

In het eerste kwartaal steeg de uitkeerbare winst met 16 procent tot 754 miljoen dollar. Dat betekent dat het de gestage stijging van zijn dividend kan aanhouden. Sinds 2008 is het dividend met 32 procent gestegen. Dit jaar zou 2,70 dollar per aandeel worden uitgekeerd; dat komt neer op een brutodividendrendement van 4,5 procent. Enterprise Products Partners is momenteel de favoriet van de analisten. Volgens Bloomberg geven twintig van de 24 gepolste analisten een koopadvies, tegenover drie ‘houden’ en één verkoopadvies.

Enterprise Products Partners

Beurs van New York; ticker: EPD;

ISIN-code: US2937921078

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content