Drie actuele thema’s in evenveel dagen

De krachtlijnen van het conferentieprogramma van Mipim 2008 zijn bekend. ImmoTrends zet de thema’s op een rij en plaatst ze in perspectief. Neem alvast uw agenda bij de hand.

Dinsdag 11 maart Vastgoed: stabiliserende of destabiliserende economische factor?

Het conferentieprogramma van Mipim is door de jaren heen, net zoals het beursgedeelte, fors gegroeid. Het begint al stevig op dinsdag 11 maart. Dan maakt Hans Timmer, directeur van de studiegroep Ontwikkelingsvooruitzichten van de Wereldbank, zijn opwachting in Cannes. Hij zal het thema ‘Vastgoed: stabiliserende of destabiliserende economische factor?’ aansnijden.

Een andere internationale topfiguur in financiën en investeringen is Holger Schmieding, een Duitse econoom en directeur van het Departement Europese Economie van de Bank of America. Als specialist van de Duitse markt zal hij het hebben over de toekomst van de Duitse markt. Is Duitsland nog altijd de economische motor van Europa?

Nog op 11 maart staan enkele conferenties over investeren in de zogenaamd ‘rijpe’ markten van Europa op het programma. Een expertspanel zal zich buigen over de vraag in welke mate Frankrijk nog altijd een trendy land is voor de investeerders. Een ander panel bestudeert de lancering van de SIIQ’s – de Italiaanse versie van de beursgenoteerde vastgoedfondsen (REIT) – die in januari een moeizame start kenden.

Woensdag 12 maart Eerste Green Day op de Croisette

Mipim kan onmogelijk voorbijgaan aan het milieuthema. Dit jaar ligt de focus op de duurzame stedelijke ontwikkeling. De internationaal befaamde Nederlandse architect en stedenbouwkundige Winy Maas, medeoprichter en partner van het beroemde architectenbureau MVRDV uit Rotterdam, spreekt op donderdag 13 maart over ‘De stad van de toekomst’.

De echte Green Day van Mipim is echter woensdag 12 maart. De dag wordt ingeleid met een toespraak van Paul Dickinson over de rol van de steden bij de uitstoot van broeikasgassen. Dickinson is de topman van het Carbon Disclosure Project, een Britse vzw die investeerders, projectontwikkelaars en openbare instellingen aanspoort om hun inspanningen voor het verminderen van de broeikasgassen te bundelen.

In de namiddag is er een conferentie over de steden in Centraal- en Oost-Europa, die zal worden bijgewoond door de burgemeesters van Warschau, Bratislava, Praag en Boedapest. Het noteren waard.

Donderdag 13 maart Hotelbouw zit in de lift

Toeristisch en hotelvastgoed is sexy en het weet dan ook meer en meer de gereputeerde investeerders te verleiden. Mipim speelt in op deze tendens met de invoering van de zogenaamde Hotel Chat Groups en met een speciale dag gewijd aan de sector. Ramsey Mankarious, stichter en gedelegeerd bestuurder van Cedar Capital Partners, een investeringsmaatschappij uit de hotelsector, zal in het raam van deze dag een conferentie leiden rond het thema ‘Hotels kopen: de kunst van het risico of van de voorzichtigheid?’. (T)

Door Philippe Coulée

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content