DRAADLOOS PRINTEN OP 3 MANIEREN

Draadloze netwerken zijn populair, omdat ze toegang geven tot het internet. Maar ze kunnen ook gebruikt worden om documenten af te drukken.

Tien tot vijftien procent van de printers die de Fnac verkoopt, is uitgerust met een wifimodule. “Het gaat meestal om materiaal dat een kwart duurder is en zo’n 200 à 250 euro kost,” merkt productmanager informatica Christophe Bikx op. Het grote voordeel is dat het toestel op het netwerk wordt aangesloten zonder speciale accessoires. “De overdracht van signalen via radiogolven heeft geen enkele invloed op de kwaliteit en de snelheid van het drukwerk.”

1. Wifiprinters

De installatie van dit type van printer verloopt probleemloos. Als de pc al op een wifinetwerk aangesloten is, voor toegang tot het internet bijvoorbeeld, zal de printer zelf dat netwerk opzoeken. Dat geldt tenminste voor de computers die uitgerust zijn met het Windows XP Service Pack 2 (de jongste gratis update). Het apparaat moet wel binnen het bereik van het signaal blijven, dus binnen een straal van een twintigtal meter.

Onder het ‘gewone’ Windows XP gaat u als volgt te werk. In het controlepaneel klikt u op ‘netwerkverbindingen’ en daarna op ‘een thuis- of kantoornetwerk aanmaken’. U kunt vervolgens de wizard voor netwerkconfiguratie opstarten die voor u de aangesloten printers zal lokaliseren.

Jammer genoeg loopt die fraaie mechaniek soms vast. Sommige printers weigeren rechtstreeks met de computer te converseren, andere worden niet herkend. Bereid u dus maar voor op een telefoontje naar de serviceafdeling. Als u een draagbare computer hebt, is het misschien nuttig om die mee te nemen naar de winkel om de verbinding met de printer ter plekke uit te testen.

2. Printerservers

Om via wifi een document af te drukken, is het niet noodzakelijk om een speciale printer voor draadloze netwerken te kopen. De printerservers die door merken als D-Link, US Robotics, Linksys en Edimax op de markt gebracht worden, kwijten zich eveneens van die taak. De prijs varieert van 80 tot 250 euro. De duurste printerservers kunnen verschillende printers tegelijk aan of werken volgens de zeer snelle communicatiestandaard 802.11g (54 megabits per seconde), terwijl de basismodellen vijf keer trager werken. Houd voor de installatie de driver (software) bij de hand van de printer(s) die u aan de server wilt koppelen.

3. Bluetooth

Een derde oplossing is eenvoudiger dan wifi: Bluetooth, de netwerkstandaard die vaak gebruikt wordt bij gsm’s. Het bereik is dan wel iets minder groot (enkele meters) en de functie is nog niet zo vaak ingebouwd in de pc’s, behalve in de meest recente laptops. U kunt de computer echter ook aanpassen door er een Bluetooth USB-sleutel in te steken. Bij de printers is die standaard nog niet zo erg verspreid. We vinden hem wel in duurdere modellen (bij Canon bijvoorbeeld) of in de vorm van een adapter (Epson, HP…). De installatie van deze standaard verloopt vlot en u kunt er zelfs foto’s mee afdrukken vanaf de gsm.

Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content