Doux Wazoo

Reeds een kwarteeuw lang serveert Doux Wazoo in Elsene een smakelijke pot in een ongedwongen sfeer.

Het eethuisje, Doux Wazoo, (wat staat voor zachte vogel – oiseau – geschreven op z’n Vlaams) is één van de restaurants waarvan je gerust nog kan stellen dat het iets uitstraalt. Het heeft een ziel. Gelegen in een doorgangsstraat achter het kerkhof van Elsene, houdt het het midden tussen een gezellige Brusselse bistro en een bouchon uit Lyon – met orgaanvlees op een ereplaats op het menu. Dat het er gezellig is en ongedwongen, valt niet te ontkennen. Ook de inrichting is aantrekkelijk en vermakelijk nostalgisch, de keuken is smakelijk en royaal. Niet te vergeten is de aanwezigheid van eigenaar Roland Berliner, een Brusselaar in hart en nieren, die altijd stoïcijns rustig blijft bij de drukte en er van onder zijn snor ontspannen op los babbelt.

Roland Berliner begon zijn carrière als diamantklover, organiseerde in de ‘sixties’ undergroundconcerten en werkte een tijdlang in de kledingconfectie. In de kwarteeuw dat Doux Wazoo bestaat, bleef Roland altijd trouw aan zijn basisformule. Modes en trends hebben nooit invloed gehad op de gang van zaken in zijn restaurant.

Omdat dinsdagavond traditioneel de kalmste avond van de week is, lanceerde Roland de formule ‘dinsdag-crisisdag’, waarbij iedereen zijn eigen fles kan meebrengen, die gratis wordt ontkurkt.

De keuken is het domein van Regis Duflo, een Fransman die ervaring opdeed in gereputeerde Franse eethuizen, zoals Le Verre Bocage (Saint-Paul) en L’Hostellerie des Trois Mousquetaires (Saint-Omer) en die in de Doux Wazoo heel wat jaartjes meedraaide vooraleer hij chef werd. De Franstalige spijskaart vermeldt vooral evergreens uit de burgerkeuken (eendenlever 595 frank, ‘onglet’ of middenrif met sjalotjes 550 frank, andouillette van de grill 625 frank, ‘côte à l’os’ met béarnaise voor twee 1595 frank, confit van eend met in ganzenvet gebakken aardappels 575 frank), aangevuld met enkele meer hedendaagse bereidingen, zoals risotto van zalm met curry (550 frank). Op een leien schoolbord lezen we de suggesties van de dag. Wij kozen: sint-jacobsschelpdieren, in hun bakboter op het bord gebracht (675 frank), op de plaat gegrilde zeebarbeel (375 frank), slibtongetjes (675 frank) en rugstuk van lam met krans van beetgaar gekookte groenten en aardappelgratin (725 frank). Alle gerechten waren verzorgd en smakelijk. Het glas werd gevuld met een Minervois, Le Domaine de Lignon ’96, een lichte en elegante rode wijn uit de ‘midi’ met kruidig fruit en soepele smaak (875 frank).

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content