DONALD ZORGT VOOR PRIMEUR

JOHN BAETE

De Engelsman Luke Donald heeft vorige zondag op de Jumeirah Golf Estates zijn doel bereikt. Met een derde plaats in het Dubai World Championship, achter de Spanjaard Alvaro Quiros en Paul Lawrie, veroverde hij de titel in de Race to Dubai. In de Amerikaanse money list was hij al de beste, en nu wint hij ook in de Europese ranking. Dat is een primeur in de geschiedenis van de professionele golfsport. “Het was inderdaad mijn grote doel”, zei Donald. De Brit won dit seizoen drie toernooien (WGC-Accenture Match Play Championship, BMW PGA Championship en Barclays Scottish Open) en stond dertig weken onafgebroken aan de leiding in het internationale klassement.

2011 was dan ook een fantastisch jaar voor Donald. In januari was zijn landgenoot Lee Westwood nog de nummer één van de wereld en werden de volgende plaatsen in het internationale klassement ingenomen door drie Europeanen: de Duitser Martin Kaymer, de Ier Graeme McDowell en de Engelsman Paul Casey. Donald heeft sinds 2006 niet meer gewonnen in de Verenigde Staten, terwijl hij in Europa maar één toernooi kon winnen in zes jaar tijd. Begin dit jaar stond hij op de 34ste plaats, en heeft nog altijd geen major kunnen winnen. Nogal wat waarnemers vinden dat maar niets. “Kritiek zal er altijd zijn”, zegt Donald. “Maar kritiek motiveert me om nog harder te werken en te bewijzen dat ze ongelijk hebben.”

Eigenlijk begon het seizoen 2011 pas midden februari voor Luke Donald. In zijn eerste toernooi, de Northern Trust Open op de Riviera in Los Angeles, raakte hij niet eens voorbij de cut. Van California trok hij naar Tucson in Arizona voor de World Golf Championships Accenture Match Play. Hij won er de finale tegen Kaymer. Voor de man die in de Ryder Cup nog maar twee van zijn elf wedstrijden had verloren, was dat geen verrassing. Hij trok de lijn door en bevestigde met winst tegen Lee Westwood in de play-off van de Barclays Scottish Open. Daarna speelde hij op de Children’s Miracle Classic in Florida een laatste rondje van 63 ( back nine in 30) en werd hij de eerste Europeaan aan de leiding van de Amerikaanse money list. Hoewel hij ontgoochelde in de majors, bleef Donald op een hoog niveau spelen. In de herfst werd hij voor de tweede keer vader, en in diezelfde periode overleed zijn vader. De Brit nam een maand vrij, maar kwam daarna sterker terug dan ooit. “Ik wist vanaf de dertiende hole dat de Europese Orde van Verdienste voor mij was”, zei Donald na zijn laatste ronde in 66, in Dubai. “Ik wist dat ik geschiedenis schreef in de golfsport en kon dan ook heel ontspannen aan de laatste zes holes beginnen. Het was haast irreëel…”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content