Domo treft regeling met Besmer

Textielgroep Domo heeft met de curator van zijn voormalige Duitse dochter Besmer een ‘regeling’ getroffen om de voormalige betrekkingen opnieuw te normaliseren. Dat raakte bekend in de marge van het nieuws dat de Duitse tapijtfabrikant Dura, die allicht deze week Besmer formeel zal inlijven, slechts 125 van de 250 huidige werknemers mee overneemt. Curator Stephan Höltershinken zei enkele weken terug dat de samenwerking met Domo “zich vanaf nu nog uitsluitend zou beperken tot een samenwerking voor de Duitse rechtbank.” Hij sprak over verschillende “onrechtmatigheden” (zie Trends van 19 oktober 2006). Dat werd door Domo’s financieel directeur Ivan Lokere afgedaan als tactische stemmingmakerij: “Er waren een aantal onduidelijkheden, maar die zijn van de baan.” De Duitse regionale pers liet uitschijnen dat er een financiële regeling is getroffen, maar dat ontkent Lokere. “Er is niet echt sprake van een financiële schikking, maar contractueel is alles uitgeklaard, zodat er van eventuele juridische acties geen sprake meer is. We hebben trouwens al die tijd onze zakelijke relatie verdergezet met Besmer.”

Het voormalige dochterbedrijf van Domo werkte sinds 20 juli 2006 onder curatele. Dit voorjaar pas werd Besmer via een managementbuy-out losgeweekt uit Domo, dat een belang had van bijna 63 % in de producent van autotapijten. Besmer, dat in 2005 zo’n 40 miljoen euro omzet boekte, kampt al enkele jaren met verliescijfers.

Nog bij Domo heeft Piet De Paepe ontslag genomen uit het directiecomité. Hij werd pas begin 2006 door voormalig gedelegeerd bestuurder Filiep Libeert weggeplukt bij Punch Graphics, het voormalige Strobbe Graphics. De Paepe werd opgenomen in het vernieuwde directiecomité van Domo dat Libeert rond zich uitbouwde. In november werd het managementcomité en de Domostructuur grondig herschikt, waarbij Gregory De Clerck (27), zoon van Jan De Clerck en Martine Van Den Weghe, als CEO op de voorgrond trad. Libeert werd daarbij ‘weggepromoveerd’ tot voorzitter van Domo Floorcoverings.

De drie divisies krijgen elk een eigen directie en raad van bestuur. Gregory De Clerck werd CEO van Domo Floorcoverings, het moeilijkste onderdeel, dat kampt met rentabiliteitsproblemen. Alex Segers, algemeen directeur van Domo voor de komst van Libeert, is CEO van Domo Chemicals & Polymers, de winstmotor van de groep. Voor tal van andere management- en bestuursfuncties moeten de namen nog ingevuld worden.

L.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content