Domestica

Sfeervol stadsrestaurant met verzorgde keuken.

Gentenaren houden van een vleugje deftigheid. Een succesvol voorbeeld van zo’n deftig restaurant is Domestica, dat ruim twee jaar geleden opende en op korte tijd uitgroeide tot een vaste waarde.

Domestica is een idee van kok Vincent De Leenheer, geruggensteund door echtgenote Stephanie Vandersypen. Het duo kocht het oudste huis van Onderbergen, een statig pand uit 1870 waarin voorheen een matrassenwinkel was ondergebracht. De gelijkvloerse verdieping kreeg een grondige opknapbeurt en werd in een theatrale barokstijl heringericht.

Domestica heeft klasse en doet denken aan een Engelse salon voor gentlemen. Het personeel loopt rond in verzorgde kleding en noteert de bestellingen op een elektronisch klavier. Voor zomerse dagen wacht een ommuurde binnenplaats met blauwstenen vloer, buxusperkjes en klatervijver. Bij mooi weer is het op deze rustige plek midden in de stad heerlijk toeven.

“Keuken is eerbied voor de natuur, het bewerken van kwaliteitsproducten en het behouden van de pure smaak” staat er boven de spijskaart. Chef-kok en eigenaar Vincent De Leenheer is nog geen dertig jaar oud en neemt zijn vak serieus. Zo probeert de kok zoveel mogelijk zelf in huis te bereiden, zoals brood, bladerdeeg, koekjes en ijs. Hij deed ervaring op in de betere eethuizen, zoals Lijsterbes (Berlare), Jan Van den Bon (Gent) en Auberge du Pêcheur (Deurle). Vincent De Leenheer probeert de klassieke Frans-Belgische keuken op te fleuren en doet dat met inlandse kwaliteitsproducten, via een gedoseerd gebruik van verse kruiden en door de seizoenen te volgen.

De spijskaart is klantvriendelijk: heel wat voorgerechten kunnen in kleine of grote porties worden besteld. Er is een afzonderlijk hoofdstuk met pasta- en vegetarische gerechten.

Nog tot eind deze maand zijn bereidingen met asperges (door de familie gekweekt) en babykreeft troef. De spijskaart vermeldt ook een kreeftenmenu van vier gangen, dat 42 euro kost, een glaasje champagne als aperitief inbegrepen. In het najaar staan wildbereidingen op de kaart. Het wild komt van een fami- liaal domein.

Echtgenote Stephanie Vandersypen verdeelt haar tijd tussen de baby en de eetzaal van het restaurant, waar zij voor de ontvangst zorgt.

Als hapje vooraf kwamen een minicarpaccio van asperges en sint-jakobsschelpdieren en een soepje van asperges. Er waren twee verschillende voorgerechten: pijlinktvis met boeket van kruiden en scheuten, op smaak gebracht met peper van Espelette (15 euro) en pata-negraham met plakjes rauwe ganzenlever en gemengde salade (18 euro). De twee bereidingen waren eenvoudig en smakelijk. Er kwamen ook twee verschillende hoofdgerechten: op de teppanyakiplaat gegaarde tarbot met brunoise van paprika en courgette, zeeaster, gevulde aardappel en morieljes (23 euro) en een mooi stuk IJslandse kabeljauw van de plaat met geplette aardappeltjes ( rattes) bedekt met smeltende ganzenlever, dezelfde brunoise van courgette en paprika en shiso (21 euro). Het glas werd gevuld met een sappige 2005 Viña Segú uit Maule Valley, een dieprode Chileense wijn met mondvullende aroma’s van rijpe bessen, gemaakt van de carmenèradruif (26 euro). Deze verzorgde maaltijd werd afgesloten met een smakelijk café glacé (7 euro) en een feestelijk compositienagerecht van marbré van chocolade met nougat, hoorntje gevuld met passievrucht, fruit en kokosijs (8 euro).

Wij gingen voldaan buiten.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content