Dolce far niente in de tuin

Dominique Soenens Freelancejournalist

Van tuinmeubelen om in te loungen tot designdouches voor buiten: de tuin wordt tijdens de zomer een ware buitenkamer. Vanuit een comfortabele rieten tuinsofa en met een ijsgekoelde cocktail in de hand presenteert Trends u de interessantste ‘tuinkamerproducten’ voor de zomermaanden.

Tien jaar geleden was loungen bij ons nog een hip modewoord. Niet alleen bars en restaurants maten zich een trendy loungekleedje aan, ook interieurs baadden in een ontspannen sfeer vol warme kleuren en minimalistisch design. De trend is intussen wat voorbijgewaaid, maar lijkt nu een revival te beleven in de tuinsector. Ontspannen op designmeubelen doe je tussen weelderig groen, zorgvuldig onderhouden bloemperken en – voor wie het zich kan veroorloven – een riant zwembad.

Boomende sector

Dat de tuin zo’n belangrijke rol krijgt toebedeeld en uitgroeit tot een verlengde van de woonkamer, mag in ons land eigenlijk vreemd heten. In zonovergoten oorden als Florida, Zuid-Frankrijk, Thailand of Bali is het vanzelfsprekend om de tuin als natuurlijk verlengstuk van de woning te beschouwen. Een zomerse levensstijl is er de evidentie zelve. Maar in België, een land waar de zomer amper drie maanden duurt en het kwik maar moeizaam tot dertig graden klimt? Een beetje vreemd. Hoewel, de hunker naar buiten leven bestaat sowieso al sinds mensenheugenis en in de architectuur bij ons wordt steeds meer gezocht naar een link met de tuin. Grote vensters zorgen ervoor dat binnen en buiten versmelten. Het buitenleven en het contact met buiten lonkt dus.

De grotere aandacht voor het buitenleven heeft ook te maken met betere materialen: rotan en andere kunststoffen zijn goed bestand tegen overvloedige hoeveelheden regen én zon, zijn dus ook duurzamer dan het nog steeds populaire teak en zien er tegelijk een stuk aantrekkelijker uit dan plastic. Eén ding lijkt vast te staan: de tuin(meubelen)sector is, afgaand op het toenemende aantal bedrijven en producten die er op de markt zijn, een boomende business.

Out is in

Niemand minder dan Philippe Starck was een van de eersten die de tuin als een verlengde van de woonkamer beschouwde. In 1995, bij de opening van het chique Delano Hotel in Miami, sprak hij met zijn typische zwier over een “indoor room outside”: in de tuin stonden manshoge spiegels, hoge leunstoelen en marmeren tafels. Zijn aanpak maakte school. Ook in België.

Enkele bedrijven bij ons specialiseren zich in designmeubelen voor buiten, zoals Tribù, Versus, Arne Quinze en het nog jonge Some Furniture. Tribù en Arne Quinze hebben elk een nieuwigheid die perfect aansluit op de loungetrend in de tuin. Mits een investering van een slordige tienduizend euro – trendy zijn kost helaas geld – kunt u uw tuin dus opsmukken tot een fraaie outdoor woonkamer.

Huiselijke humor

Welke nieuwigheden die Belgische bedrijven presenteren? De jonge Belgische ontwerper Bram Bollen ontwierp voor Tribù ‘Vintage’, het eerste designkuipje in kunststof voor buitengebruik. In de zitschaal werden UV-bestendige materialen en vuilafstotende antistatica gebruikt. Het kleurenpalet van de collectie werd samengesteld door Chris Mestdagh.

Ook de Vlaamse designrebel Arne Quinze stort zich op tuinmeubelen. ‘By The Pool’ is zijn nieuwe tuinmeubellijn, waarmee hij een alternatief wil bieden voor de vaak logge en onhandelbare tuinmeubelen. By The Pool is daarom een eenvoudige, lichte en speelse collectie, die bestaat uit een makkelijk verplaatsbare zetel met aparte voetensteun, een tafeltje en een semitransparant windscherm.

Met ‘Horizon’ volgt ook (het Brits-Deense) Gloster de trend om buitensalons te creëren. De ontwerpers lieten zich inspireren door het leven aan de oostkust van de Verenigde Staten, waar het leven buiten even belangrijk is als de activiteiten binnenshuis. Horizon is een modulair concept: de elementen kunnen naar hartenlust worden gecombineerd. Het concept bestaat uit een eenpersoonszetel met armleuningen, een centrale zetel zonder leuningen, een hoekelement en een voetbank. Ideaal voor wie zich een zomer lang in de schoenen van de zonnekloppende Amerikaanse jetset wil wanen.

Stilistisch gesproken wordt in de tuin af en toe gebroken met het minimalisme. Barokke elementen duiken meer en meer op, zoals de ‘Plastic Fantastic’ van de Nederlandse JSPR Studio toont: de van een rubberlaag voorziene buitenzetel knipoogt naar de achttiende-eeuwse barokstijl. Treffender kan de trend naar huiselijkheid en humor in de tuin niet worden geïllustreerd.

Een plaatsje in de zon

Een tuin hoeft natuurlijk niet maandenlang onafgebroken in zon te baden om er een openluchtwoonkamer van te maken. In de minder zonnige delen van de Verenigde Staten wordt de tuin wel eens voorzien van vloerverwarming, verwarmingselementen in de gevel en een elektrische overkapping. Het verschil met een woonkamer wordt zo wel heel erg klein. Ook bij ons zijn verwarmingselementen in de tuin geen uitzondering: af en toe moet het frisse klimaat in ons land een handje worden toegestoken.

Op dezelfde manier wordt er ook veel aandacht besteed aan tuinverlichting, die de huiselijkheid van de tuin moet in de verf zetten. Nieuwigheid daarbij is led-verlichting, die dankzij de makkelijke kleurenwisselingen zeer geschikt is voor sfeerverlichting. Bovendien is led-verlichting duurzamer, milieuvriendelijker en goedkoper dan klassieke verlichting én waterbestendig. Alleen het prijskaartje is een nadeel: led-verlichting is een héél stuk duurder.

Chef in openlucht

Tijdens de zomer stoven we graag een bloeddoorlopen lap vlees op de barbecue, maar intussen zoeken sommigen het alweer verder dan dat simpele culinaire genoegen: luxueuze buitenkeukens zijn een andere nieuwigheid die van de Verenigde Staten komt aangewaaid. Een van de topmerken in buitenkeukens is Boretti, die met de ‘Majestuoso’ een fors uit de kluiten gewassen (2 meter breed), uit roestvrij staal opgetrokken toestel voorstelt met zes gasbranders, een wokbrander, een grillbrander, een frituurmand en een draaispit met motor.

Ook Elektrolux gooit zich, samen met tal van andere fabrikanten, op de nieuwste trend: de ‘EGL4400X’ is niet zo robuust als het exemplaar van Boretti, maar laat amateurchefs wellicht evengoed watertanden, met vijf gasbranders, een afzonderlijke kookplaat aan de zijkant (voor het koken van aardappelen of deegwaren) en een kookoppervlak waarop grote stukken vis en vlees kunnen worden gebakken. Uit ervaring spreken we helaas niet, maar buiten koken is naar verluidt wél een belevenis. Veel plezier. En bon appétit.

Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content