Doek valt over Grieks drama

Griekenland heeft een opmerkelijk 2014 achter de rug, maar de markten vrezen dat politieke ontwikkelingen die gunstige evolutie een halt toeroepen. Volgens analisten compenseert het potentieel dat risico ruimschoots.

De eerste kapitaalophalingen op de obligatiemarkten sinds 2010, de bevestiging van het einde van vijf jaar recessie, een ratingverhoging door Standard & Poor’s en stresstests die wijzen op een tekort van slechts 291 miljoen euro voor zijn banken. Griekenland heeft een historisch jaar achter de rug. Sommigen durfden zelfs niet meer te geloven in zo’n ontknoping. Paradoxaal genoeg zien we dat goede nieuws niet weerspiegeld in de tienjarige rente van Griekenland. Die staat met ruim 8 procent op hetzelfde niveau als eind vorig jaar. Zelfs de obligatie op vijf jaar, uitgegeven in april, heeft een rendement van bijna 7 procent en wordt verhandeld tegen slechts 91,85 procent van haar nominale waarde.

Beperkt risico

Op het eerste gezicht lijkt dat mooie beleggingskansen te bieden. Toch is het belangrijk te beseffen dat Griekenland bij Standard & Poor’s nog altijd een B-rating heeft, wat staat voor zeer speculatief. Zo vroeg Athene een verlichting van zijn schulden als beloning voor zijn inspanningen, terwijl de Griekse schuldenlast eind 2013 was opgelopen tot 318 miljard of 175 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp). De maatregelen om de tekorten terug te schroeven, zijn volledig tenietgedaan doordat het land tijdens de recessie 25 procent van zijn bbp heeft verloren.

De nieuwe herstructurering zou betrekking hebben op de openbare schuldeisers (Europa en het IMF), die het gros van de schulden van het land vertegenwoordigen. Een verlenging van de looptijden (gemiddeld meer dan 15 jaar) en een verlaging van de rente (al lager dan 2 %) lijkt opnieuw de voorkeur te krijgen boven een schuldkwijtschelding, die politiek veel gevoeliger ligt.

Volgens analisten van Morgan Stanley is het zeer onwaarschijnlijk dat de herschikking ook obligaties in privéhanden zou treffen. Die vertegenwoordigen maar 11 procent van het totaal. Bovendien hebben de private schuldeisers in april 2012 al hun duit in het zakje gedaan. Toen werd de Griekse schuld met ongeveer 100 miljard verlicht. Nu opnieuw aankloppen bij de private sector zou alle inspanningen van het land tenietdoen om terug te keren naar de markten en niet langer afhankelijk te zijn van Europa en het IMF. Kortom: voor obligatiebeleggers is het risico op verlies beperkt. Daarom koopt Morgan Stanley opnieuw Griekse overheidsobligaties, ondanks de politieke risico’s op korte termijn.

Het Griekse parlement moet in februari een nieuwe president kiezen. Daarvoor is een meerderheid van 60 procent of 180 van de 300 zetels nodig. De regeringscoalitie heeft maar 155 stemmen en de oppositiepartijen lijken niet echt geneigd hun steun te geven. Een mislukking zou leiden tot vervroegde parlementsverkiezingen.

In de peilingen staat de links-radicale partij Syriza, een vurig tegenstander van het Europese steunprogramma, steevast bovenaan. Als die partij incontournable wordt in de toekomstige regering, kan ze een andere economische weg inslaan.

Die onzekerheid heeft zwaar gewogen op de beurs van Athene, die sinds haar hoogste punt dit voorjaar met meer dan 30 procent is gekelderd. Analisten relativeerden de vrees voor nakende verkiezingen. Zo is Morgan Stanley van mening dat een heronderhandeling over de voorwaarden van de Europese steun en een terugschroeving van de besparingsmaatregelen in de komende maanden tot een politiek compromis kan leiden.

Volgens de specialisten van Credit Suisse komt Syriza aan de macht, eventueel in coalitie met To Potami, een pro-Europese partij die derde staat in de peilingen. Maar zij zijn ervan overtuigd dat de partij tot een akkoord zal komen met haar Europese schuldeisers. Citigroup heeft de bedrijven geïdentificeerd die niet getroffen zouden worden door een regeringscoalitie met radicaal links, waaronder de telefoonoperator OTE, de energiegroep PPC en de luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines.

Aantrekkelijke beurs

De strategen van Morgan Stanley verwachten een progressieve versnelling van de Griekse economie. Vanaf 2016 moet die een sterke groei laten optekenen. Volgens de analisten biedt de banksector een aantrekkelijk potentieel op lange termijn, al is die het kwetsbaarst voor het politieke risico.

Ook de lokale analisten van NBG Securities hebben vertrouwen in de beurs van Athene, maar ze vermijden zorgvuldig de banken vanwege de “lage rendementen op kapitaal”. Dat verplicht beleggers ertoe de markt te betreden via individuele effecten in plaats van via trackers, die altijd zeer afhankelijk zijn van banken.

Hun favoriete aandeel is OTE. De telecomoperator is uitstekend geplaatst om te profiteren van het economische herstel van Griekenland, onder meer dankzij de ontwikkeling van een betaal-tv-dienst. De groep moet ook haar rentabiliteit kunnen verbeteren in haar tweede markt, Roemenië, door het samengaan van haar twee lokale filialen. Het aandeel heeft bovendien een speculatief kantje door het belang van 40 procent van Deutsche Telekom in OTE.

De analisten van NBG Securities zijn ook positief over Ellaktor, een bouw- en concessiegroep die fors kan profiteren van het economische herstel. Haar winst zou verdubbelen vanaf 2015. Hellenic Exchanges, de operator van de beurs van Athene, is in trek voor de aanzienlijke korting die hij biedt ten opzichte van zijn buitenlandse tegenhangers. Bovendien moet het bedrijf kunnen profiteren van het privatiseringsprogramma van de regering en van zijn aantrekkingskracht op internationale beleggers.

CÉDRIC BOITTE

Voor obligatiebeleggers is het risico op verlies beperkt, volgens analisten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content