DOE MEER OP UW USB-STICK MET U3

Roel Van Espen medewerker Trends

U kent de usb-stick als een handig opslagmedium voor bestanden. Programma’s naar zo’n staafje kopiëren, is minder evident. Gelukkig is er de zogenaamde u3-technologie.

Elke moderne pc of laptop heeft een heleboel usb-poorten in huis. Ze dienen voor het aansluiten van allerlei randapparatuur. En voor het opslaan van gegevens. Usb-sticks zijn daar uitermate geschikt voor. Hun populariteit is alleen maar gegroeid de jongste jaren. Ze zijn klein, handig, snel en hun capaciteit wordt steeds groter. Geheugenstaafjes van 2 of 4 GB zijn geen zeldzaamheid meer. U kan er een heleboel bestanden op kwijt.

Volledige programma’s naar zo’n stick kopiëren ligt echter minder voor de hand. Bij de installatie van software worden namelijk relevante bestanden op diverse plaatsen op uw computer geplaatst. Om een programma draagbaar te maken, moeten al deze onderdelen samen worden opgeslagen. De u3-geheugensticks doen dit en zo kan u dus uw vertrouwde programma’s op eender welke pc of laptop gebruiken. Ter info: u3 staat voor ‘3 times you’: vereenvoudigd voor u, slimmer voor u en mobiel als u. SanDisk, een van de grootste makers van usb-sticks, ontwikkelde de technologie.

Automatische ‘launch’

Een u3-stick ziet eruit als een traditioneel usb-staafje en het prijsverschil is verwaarloosbaar. Als u hem in uw computer plugt, zal die doorgaans automatisch een programma van de stick uitvoeren dat de draagbare software – ook wel ‘stickware’ genoemd – bereikbaar maakt. Is dat niet het geval, dan kan u het ‘launch’-programma manueel opstarten. U vindt dan onderaan in het systeemvak (naast het klokje) een oranje u3-icoon terug. Als u daarop klikt, krijgt u een startmenu met alle geïnstalleerde programma’s op de stick te zien.

Nieuwe software installeren, gebeurt met een klik via de ‘download’-optie in het u3-menu. Dat gaat heel snel: u hoeft er zelfs niet voor naar de website van de programmamaker te surfen. Op de site van U3 (www.u3.com) vindt u een lijst met u3-stickware, onderverdeeld in rubrieken als ‘design and photo’, ‘e-mail’, ‘security’, ‘business’, enzovoort.

Welke programma’s?

Microsoft toont alvast weinig interesse in de u3-technologie. Er bestaan geen u3-versies van populaire software als Internet Explorer, Outlook (Express) en Officetoepassingen. Niet getreurd, er zijn volwaardige alternatieven. Zo is er bijvoorbeeld Mozilla Firefox for u3, het stickwarebroertje van de prima internetbrowser Firefox. Handig: alle instellingen van de browser blijven bewaard op uw u3-stick – inclusief favorieten en cookies.

Een andere aanrader uit de Mozillastal is Thunderbird for u3. Een uitstekend e-mailprogramma, dat uw mailtjes én uw mailaccounts opslaat op het geheugenstaafje. Kortom: u kan overal uw e-mails checken en bewaren. U zal snel merken dat beide programma’s erg handig in gebruik zijn en zelfs een aantal voordelen bieden ten opzichte van de Microsoftproducten. Misschien stapt u wel definitief over naar het Mozillakamp.

Een goede, gratis combinatie van tekstverwerker, rekenblad, presentatietool en databank vindt u bij OpenOffice.org for u3. Houd er wel rekening mee dat die nogal wat ruimte op uw stick vereist (zo’n 250 MB). Als u zich dus een u3-staafje aanschaft, zorg dan dat dit voldoende groot is. Ook leuk tenslotte: Skype for u3 (telefoneren via internet) en IrfanView for u3 (grafische software).

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content