Doe meer met uw printer

Printers zijn populaire apparaten in uw bedrijf. Duur zijn ze tegenwoordig niet meer, maar de gebruikskosten kunnen hoog oplopen. Wij gingen op zoek naar enkele tools om uw printopdrachten efficiënter aan te pakken.

Een eerste handige tool om op een zuinigere manier documenten af te drukken, is FinePrint (www.fineprint.com). Het is eigenlijk een printerdriver die zich tussen Windows en uw printer nestelt. Bij elke printopdracht krijgt u een dialoogvenster met een voorbeeldweergave te zien. Dat gebeurt zelfs in programma’s die normaal geen preview tonen. Met de rechtermuisknop kan u aangeven welke bladzijden uit de printopdracht verwijderd moeten worden. Dat is bijvoorbeeld handig als u vaak webpagina’s afdrukt: die bevatten al wel eens zogenaamde frames die tot overbodige of gedeeltelijke afdrukken leiden. Ook de optie ‘re-move graphics’ is erg praktisch om uw prints wat lichter te maken.

Daarnaast krijgt u in FinePrint de mogelijkheid om een oorspronkelijk te grote afdruk toch op één pagina te printen. Denk maar aan een Excelspreadsheet waarvan een kolom net buiten de printmarge was gevallen. Die marge kan overigens ook manueel aangepast worden. Voorts kunt u ook zuinige miniatuurpagina’s printen: twee, vier of acht op één blad. En met de optie ‘double sided printing’ bespaart u eveneens aanzienlijk wat papier.

Nog een leuk aardigheidje is de letterheadfunctie: hiermee slaat u virtueel briefpapier op. Wilt u later een brief afdrukken, dan kiest u dit briefpapier. FinePrint voegt dan uw brief en het briefpapier netjes samen tot één print. U kan deze tool gedurende een maand gratis uitproberen. Deze testversie drukt wel steeds de naam van het programma mee af, onderaan elke pagina. Voor permanent gebruik zonder de reclameboodschap betaalt u eenmalig zo’n 35 euro.

Inkt doseren

Worden er in uw bedrijf een of meerdere inkjetprinters gebruikt? Dan is Ink- Saver (www.inksaver.com) zeker de moeite waard. Dit hulpprogramma vermindert automatisch het inktgebruik telkens u een document afdrukt. U stelt vooraf in hoeveel u wilt besparen: tussen 0 % en 75 %. Dit kan zowel voor zwarte als voor kleuren-inkt, maar niet voor laserprinters. U doet er wel goed aan om eerst na te gaan tot welk percentage uw printer nog aanvaardbare afdrukken maakt. Vink ook de optie ‘ask me before every print job’ aan: zo kan u bij elke printopdracht bepalen wanneer InkSaver wel of niet gebruikt moet worden. Deze tool kan u gedurende twee weken gratis uitproberen. Daarna betaalt u eenmalig ongeveer 25 euro. Wel jammer is dat de huidige versie van InkSaver niet compatibel is met Windows Vista.

Vergeet ook niet dat u met gezond verstand al heel ver komt. Sommige programma’s en printers laten u sowieso toe om uw afdrukken efficiënter te maken. In Word krijgt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om een afdruk aan te passen aan het papierformaat. Vaak kan u ook recto verso printen, de kwaliteit verlagen of in zwart-wit afdrukken. Denk eraan dat u in programma’s als Word, Excel en Internet Explorer ook enkel een selectie kan afdrukken. Dat doet u door dat stuk te selecteren met uw muis, en daarna ‘Bestand’, ‘Afdrukken’, ‘Selectie’ te kiezen. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content