DOE MEER MET UW MP3-SPELER

Roel Van Espen medewerker Trends

Met een mp3-speler op zak zit u niet alleen muzikaal goed. U kan dit kleinood ook gebruiken voor podcasts. En er bestaan heel wat stedelijke toeristische gidsen in audioformaat.

Een podcast is een radio-uitzending die u via internet kan downloaden, om die daarna te beluisteren op uw mp3-speler (of gewoon op uw pc). U moet zich hiervoor gratis op zo’n podcast abonneren, zodat elke nieuwe uitzending automatisch wordt gedownload naar uw computer. Met software als iTunes of Juice zet u die uitzending dan over naar uw mp3-speler. Zodra dat gebeurd is, kunt u ze beluisteren wanneer het u uitkomt: in de file, in het vliegtuig, enzovoort.

Radio op maat

Een overzicht van podcasts vindt u bijvoorbeeld op het populaire Podcast Alley. Maar op Podcast.net en Podcasting.be treft u zelfs (een rubriek met) uitzendingen van eigen bodem aan. Zo heeft onze eigenste Guy Verhofstadt een podcast met een wekelij se persbriefing. Daarnaast viel ons oog op de Stadsdichter Podcast, waar u terecht kan voor gedichten van ondermeer Ramsey Nasr, Tom Lanoye, Bart Moeyaert en Erwin Mortier. En ook onze nationale rockband dEUS laat geen kans liggen – ook al worden nieuwe fragmenten van concerten of interviews op deze podcast niet echt frequent toegevoegd.

Sommige uitzendingen van VRT zijn te herbeluisteren op uw mp3-speler. Bij Radio 1 vindt u bijvoorbeeld de Wetstraat-watcher, met een wekelijkse kijk op de politiek door journalist Marc Van de Looverbosch. Programma’s als Titaantjes en De Tekstbaronnen hebben hun eigen podcast. Radio 2 heeft het luchtige De Raadkamer en de Kook-pod in handig mp3-formaat, en Klara laat elke week Jean-Pierre Rondas aan het woord over de ‘grote thema’s van het leven’.

Volg de gids

Naast podcast worden toeristische gidsen in audioformaat steeds populairder. Sommige Belgische steden hebben alvast een eigen mp3-rondleiding op poten gezet. Zo heeft Ronse zijn één uur durende iWalk, Leuven heeft zijn City Sounds (een wandeling van een tweetal uur) en Antwerpen lanceerde Rumoer in ‘t Stad (een tocht langs twintig locaties). In onze hoofdstad zijn er de D*Tours in de Marollenwijk en op de Grote Markt, maar hier betaalt u 5 euro voor een download.

Als u een trip naar een grote Europese stad plant, surf dan eens naar iAudioguide. Daar vindt u gratis toeristische gidsen in mp3-formaat voor ondermeer Barcelona, London, Parijs, Rome en Wenen. Handig is dat u ook een stratenplan van elke rondleiding kan afdrukken. Op deze website vindt u trouwens ook links naar andere gratis audio guides. Nog een stuk uitgebreider is Take A Trip, waar u voor meer dan zestig Europese steden tal van toeristische gidsen aantreft. Ze zijn gratis beschikbaar, maar u moet zich wel eerst even registreren. Ook een aanrader, maar wel een stuk beperkter: de Sounds Of The City van het Britse Guardian Unlimited.

Uiteraard zijn er ook tal van betalende internationale initiatieven, zoals MP3 Travel en Heart Beat Guides. Maar vooral leuk is Audible. Daar troffen we originele rondleidingen aan, zoals een ‘Da Vinci Code’-tour in het Louvre en een trip door het oude Rome.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content