DIPLOMAAT-BANKIER

Op zijn vele reizen naar Azië heeft Hugo De Clercq (53 j.), senior regional manager van BBL, er een stop over bij : in de Silicon Valley van India, meer bepaald de stad Bangalore, waar steeds meer westerse bedrijven voor allerhande software-ontwikkelingen neerstijken en Vysya Bank zijn hoofdzetel heeft. Anders dan de overige vestigingen van Bank Brussel Lambert in Azië, waar geopteerd werd voor vertegenwoordigingskantoren en eigen filialen, kocht BBL zich voor 5 % in in het kapitaal van Vysya Bank (met een mogelijke verdubbeling van dat aandeel in de eerstvolgende jaren). Hugo De Clercq zetelt voortaan als lid van de raad van bestuur van Vysya Bank met 335 kantoren de grootste privé-bank van India (nummer 20 op de Indiase ranglijst, maar de voorgangers zijn allen overheidsinstellingen).

Hugo De Clercq is als één van de vier senior regional managers van BBL mee verantwoordelijk voor het uitbouwen van het internationale netwerk van de bank ; zijn actieterrein strekt zich uit over Azië, Noord- en Zuid-Amerika, Nederland en Duitsland.

“Ondanks de stijgende intra-Aziatische handel, blijft India daar nog steeds wat afzijdig bij omdat het meer op het Westen dan op de rest van Azië gericht is,” weet De Clercq. “Er zijn goed ingeburgerde Indiasche minderheden in Maleisië en Singapore, maar de handelsbetrekkingen lopen overwegend westwaarts. Er beginnen zich in India Koreaanse en Japanse groepen te vestigen, maar de businessmentaliteit blijft zeer Angelsaksisch. En ontluikende Indiase multi’s zoeken bij voorkeur expansie in Europa en de VS.” Omwille van die specificiteit bood samenwerking met Vysya, dat zelf op zoek was naar een strategische partner, een goed perspectief. In Zuidoost-Azië werken de BBL-vestigingen hoofdzakelijk als off shore bank met Aziatische bedrijven uit de hele regio, uit Maleisië, Thailand, Indonesië.

Hoewel Vysya Bank in de dynamische gemeenschap van Indiasche diamantairs klanten heeft en BBL via haar dochter Antwerpse Diamantbank daar ook raakpunten heeft, ontkent Hugo De Clercq mogelijke (ver)banden. “Vysya is een bijzonder interessante partner voor BBL in een langetermijnvisie. Er is in dat land een zeer dynamische middenklasse en India heeft een reeks economische hervormingen doorgevoerd waarvan de resultaten niet kunnen uitblijven,” motiveert De Clercq “de uitstekende relaties” met de Indiërs : regelmatig organiseren de beide banken uitwisselingen van personeel en ook op logistiek vlak mag een toenadering worden verwacht (o.a. voor dataprocessing).

De bankier blikt tevreden terug op zijn internationale loopbaan. Na studies politieke wetenschappen aan de KU-Leuven en Latijns-Amerikaanse geschiedenis aan de University of Florida in Gainesville, begon hij in 1976 voor BBL in Zuid-Afrika, opende BBL-kantoren in de Verenigde Arabische Emiraten, verbleef als branch manager in Singapore, New York en Japan. Het cosmopolitisme laat sporen na in het gezin-De Clercq : van de twee dochters is de ene financieel analiste in Portland, Oregon en de tweede studeert voor een masters degree accounting in New York.

HUGO DE CLERCK (BBL) Strategische alliantie door een rechtstreekse participatie van BBL in India’s grootste privé-bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content