DIGITS IN HET DUISTER

Data Braille Service laat ook blinden surfen op de elektronische snelweg.

“De Belgische markt is te klein. Jaarlijks heb ik hooguit tien nieuwe potentiële klanten. Ik moet met mijn product wel naar het buitenland.”

Leonard De Wulf is 71 en zaakvoerder van de cvba Data Braille Service ( DBS). DBS maakt hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden op het vlak van informatica. Braudi of Braille-audio-display heet het product van DBS. Het is een besturingsprogramma waardoor blinden ook met computer en andere elektronische communicatie-apparatuur kunnen werken. Braudi staat voor een combinatie van een Braille-leesregel en een synthesizer met een ingebouwd spraaksysteem. De consument kan kiezen uit 25 talen, in elke synthesizer kunnen vier talen worden ingevoerd. Braudi heeft drie standaardmaten : de goedkoopste formule, met het kleinste aantal Braille-tekens, kost 120.000 frank, de duurste 600.000 frank. Data Braille Service maakt de software en ontwerpt het concept, de eigenlijke productie wordt volledig uitbesteed. Jaarlijks worden een vijftigtal Braudi’s verkocht, wat de omzet op 10 miljoen frank brengt. De gebruikers zijn voornamelijk werkende blinden : opstellers, receptionisten, zelfstandige kinesitherapeuten. Voorts maken studenten en scholen gebruik van Braudi.

Ook Leonard De Wulf, sinds zijn 25ste volledig blind, begon zijn carrière als zelfstandig kinesitherapeut. Later werd hij verzekeringsmakelaar. “Op die manier ben ik in de informatica gesukkeld. Met de opkomst van de computer begin jaren ’80 en de digitale informatie, werd het ook voor blinden mogelijk om informatie op te vragen. Ik heb dan al mijn klantendossiers geïnformatiseerd.” DBS startte als nevenactiviteit en eenmanszaak begin jaren ’80. Het bedrijfje was toen nog invoerder van diverse Duitse producenten van Braille-leesregels. Maar in ’89 kwam de Braudi op de markt en door de stijgende omzet werd DBS omgevormd tot een coöperatieve. De aandelen zijn in handen van de familie De Wulf, de coöperatieve telt twee werknemers.

Onlangs bracht DBS, samen met Promedia, een Gouden Gids op cd-rom voor blinden op de markt. Maar de belangrijkste markt voor DBS is Europa. Slechts een tiende van de productie blijft in eigen land. “Het buitenland wordt bewerkt via bestaande distributeurs. De wereld in onze branche is zo klein, dat iedereen de weg naar hier kent. De Belgische klanten ken ik allemaal persoonlijk.”

LEONARD DE WULF (DATA BRAILLE SERVICE) Dankzij een spraaksynthesizer kunnen ook blinden met de computer werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content