DIERENRECHTEN. De kinderkruistocht tegen Gillette

Gillette is het mikpunt van internationale dierenrechtenaktivisten. Scholieren worden ingeschakeld in brievencampagnes.

De Amerikaanse vereniging People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) heeft een Amsterdams steunpunt en stuurt Nederlandstalig anti-Gillette-materiaal rond. PETA is bevriend met Gaia.

Aangespoord door hun leraars sturen scholieren de PDG van Gillette boze brieven en gebruikte tandenborstels. Topman Alfred Zeien ontving bijvoorbeeld deze brief : “Laat dit een waarschuwing zijn, als u nog één dier pijn doet en ik kom het te weten binnen de maand nadat u deze brief ontvangen hebt, leg ik een bom in uw bedrijf. P.S. Wees op alles voorzien. ” Het epistel van een terrorist ? Nee, de brief was afkomstig van een leerling uit de zesde klas van de James Martin School in Philadelphia die van de leraar als huistaak een brief moest schrijven aan een onderneming in verband met dierproeven.

Gillette ontvangt honderden emotionele brieven over dieren van jongeren in de hele wereld, ook uit Europa, geïnspireerd door de Amerikaanse dierenrechtengroep People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), met onder meer een kantoor in Amsterdam en een vriendschappelijke relatie met de gelijkgestemde Vlaamse dierenrechtenorganizatie Gaia van Michel Vandenbosch. PETA stimuleert de aktie tegen Gillette onder meer met zijn tijdschrift Animal Times, dat een Nederlandstalige editie heeft.

De meeste brieven zijn afkomstig van Amerikaanse schoolkinderen die hun huistaken toespitsen op beschrijvingen van een gemartelde Zeien : “Zou u het graag hebben als iemand zuur in uw ogen goot en reinigingsmiddelen door uw strot duwde ? ” vroeg de 13-jarige Lindsay Davis van de Claremont Middle School in Claremont, New Hampshire. “Mensen zoals u zijn ijskoude, ongevoelige, wrede, onvoorstelbare vivisektors, ” schreeuwt Schwata Patel, 12 jaar oud en leerling aan de Mark Twain School in Niles, Illinois.

De 13-jarige Christina Fortner uit Fredericksburg in Virginia geeft toe dat haar vader haar geholpen heeft bij het opstellen van de brief. “Er bestaat geen enkel ekskuus voor de moorden die dag na dag plaatsvinden in uw laboratoria, als we die zo mogen noemen, ” schreef Christina. “Voor mij zijn jullie de nazi’s uit de Tweede Wereldoorlog en zijn die arme, lijdende diertjes de joden. “

Kinderen versturen naar Gillette nog niet de gruwelijke verrassingen die volwassen dierenrechtenaktivisten wel doen toekomen, zoals de kist konijnekarkassen die de onderneming ooit toegezonden kreeg. Wat de jongeren wel terugsturen, zijn alle mogelijke Gillette-produkten waarop ze in het medicijnkastje van hun ouders de hand kunnen leggen : half versleten Oral-B-tandenborstels en gebruikte Sensor-scheermesjes met stukjes gedroogde scheercrème en afgeschoren haartjes vastgekleefd aan het handvat. Die scholieren boycotten vaak alles wat Gillette produceert en sporen hun ouders aan om hetzelfde te doen.

RECHTSZAKEN.

Gillette heeft het volume dierproeven teruggeschroefd, zegt het bedrijf, en voert die nu enkel nog uit als het absoluut noodzakelijk is. Jammer genoeg zijn dierproeven vaak onontbeerlijk voor de beste veiligheidstests, tests die het best zullen standhouden wanneer Gillette voor de rechter zou gesleept worden door iemand die zegt verwondingen te hebben opgelopen bij het gebruik van een produkt.

De argumenten van Gillette laten de kinderen koud. “Hoe zou u zich voelen als u geschoren, verbrand, verblind en gedood wordt ? ” schreef de 12-jarige Meghann Wood aan PDG Zeien. Vier maanden later zegt ze nog altijd boos te zijn.

Eén van de problemen met de overredingskracht van Gillette is dat in tegenstelling tot de medische wetenschap zijn onderzoek niet gericht is op het behandelen van ziekten en het verdedigen van het leven. Het is zoals in elke ideologische campagne : de dorre, vervelende brieven vol ambtenarentaal die Gillette rondstuurt in een poging om zijn standpunt te verdedigen, boeien de scholieren veel minder dan de MTV-achtige magazines van PETA.

PETA heeft kantoren in Washington, Londen, Amsterdam en Stuttgart en verspreidt “Animal Times” in heel Europa. Daarin worden de lezers regelmatig aangezet om protestbrieven te schrijven naar Gillette. De vereniging rekent stevig op de steun van leraars en scholieren om haar ideeën door te drukken. In de brieven van Gillette daarentegen wordt geschreven over “Sekties 1500.40, 1500.41, 1500.42 en 1500.135 van Volume 16 van de Codex van Federale reglementeringen”. In schril kontrast daarmee staan in de publikaties van PETA het recept voor vegetarische hamburgers van filmster Candice Bergen en “coole verrassingsprijzen” zoals t-shirts en muziek-cd’s die de kinderen kunnen winnen als ze de boodschap over de smerige dierentests van Gillette uitdragen.

MASSALE AANVAL.

PETA publiceert huilerige foto’s van treurig kijkende konijntjes. Gillette reikt feiten aan : dat 98 % van de proefobjekten knaagdieren zijn, dat tussen 1990 en 1994 het aantal knaagdieren dat per jaar gebruikt werd met 0,3 % per jaar daalde van de oorspronkelijke 2320. Elisabeth Millington, een lerares wetenschappen in de Walker Grant Middle School in Fredericksburg, Virginia vertelt hoe haar leerlingen daarop reageerden : “Al die getallen interesseerden hen in het geheel niet. “

PETA verspreidt in het oog springende Gillette Kills-stickers. Elke maand gaan zo’n 500 anti-Gillette-sets de deur uit. Wie erom vraagt en dat zijn er per jaar zo’n 200 kan ook video’s krijgen met beelden van misvormde dieren, waarvan sommige zouden opgenomen zijn in een Gillette-vestiging. Gillette zegt dat die beelden misleidend zijn en in sommige gevallen zelfs vervalst. PETA antwoordt daarop dat de shots genomen werden door een undercover-onderzoeker bij Gillette. Vaak zijn het de leraars die hun studenten op het tema dierproeven brengen, bijvoorbeeld tijdens een diskussie over burgerrechten in de les sociale studies of tijdens een les Engels over brieven schrijven.

In Petaluma, Californië, toonde de lerares Heidi Doughty haar klas foto’s van verminkte dieren uit een PETA-magazine en vertelde haar leerlingen : “Het is misschien moeilijk om die beelden te bekijken, je hoeft niet maar als je wil, ze liggen hier. ” Miss Doughty, een vegetariër, verzet zich tegen de meeste vormen van dierendoding : “Soms denk ik dat het oké is als je in de bossen dwaalt en honger hebt of als je respekt opbrengt voor de geest van de dieren zoals de Indianen destijds. ” Haar leerlingen, zo zegt ze, moeten beseffen “wat de dieren allemaal moeten doormaken. ” Gillette schreef naar Doughty en bracht daarbij de objektiviteit van onderzoek en onderwijs ter sprake. “Alles is subjektief, ” antwoordde ze daarop. “Wanneer u de geschiedenisboeken van de zesde graad bekijkt, dan vindt u daar amper vier vrouwen terug in het hoofdstuk Oude Geschiedenis. Dat is zeker niet objektief en dat betekent meteen dat we bij alles wat we onderwijzen moeten interpreteren. “

WOORDENGEVECHT.

In een poging om weerwerk te geven, is Gillette intussen niet te beroerd om achter de rug van de leraars met schooldirekteurs en inspekteurs te konkelfoezen. Maar geen enkele schooldirekteur die we voor dit artikel kontakteerden, heeft zijn leraars op de vingers getikt en de meesten waren zelfs niet onder de indruk van de opruiende en soms dreigende toon van de brieven van de leerlingen op één uitzondering na. Eileen Dwell, die een projekt leidt aan de James Martin School in Philadelphia zegt dat ze helemaal niet wist dat één van de leerlingen een bomdreiging had verstuurd naar Alfred Zeien, tot één van de huisschrijvers van Gillette haar kontakteerde. Ze zegt dat ze in de toekomst strenger zal toekijken op wat de leerlingen schrijven en dat ze erover zal waken dat ze de twee zijden van de medaille begrijpen.

Toch is er één middelbare scholier die luistert. Nicole Loven, een achtstegraad-leerling uit Souderton, Pennsylvania, vindt dat de anti-Gillette-informatie die haar leraar haar bezorgde “tendentieus” was en “niet het hele verhaal” weergaf. Na een telefoontje van Gillette heeft ze een nieuwe houding aangenomen : ze hoopt dat de onderzoekers alternatieven vinden, maar intussen zijn dierproeven oké. “Als ze geen proeven doen, ” zegt ze, “weten we niet wat ze allemaal in ons lichaam binnenbrengen. Ze moeten toch weten welke invloed het op jou kan hebben. “

BARBARA CARTON

(c) The Wall Street Journal

DEZE PRODUKTEN HEBBEN HET MOEILIJKER DOOR EEN AKTIE VAN DIERENRECHTENAKTIVISTENScholieren en leraren reageren positief op vlot campagnemateriaal.

PETA VERSPREIDT ZIJN MATERIAAL IN NEDERLAND EN VLAANDEREN PETA is een zielsverwant van het Vlaamse Gaia. Samen voerden ze aktie tegen de Britse dierentransporten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content