DICTAFOONS: WAT KUNT U ERMEE?

Roel Van Espen medewerker Trends

Dacht u dat dictafoons niet meer van deze tijd zijn? Toch wel. Deze apparaatjes hebben de jongste jaren zelfs een belangrijke evolutie doorgemaakt. U vindt ze tegenwoordig in alle mogelijke modellen en prijsklassen, en de mogelijkheden zijn sterk uitgebreid. Een greep uit het aanbod.

U kent ze wellicht nog: de traditionele dictafoons die gebruikmaken van de gewone audiocassettes. Ze bestaan nog steeds, en ze zijn goedkoop. Zo is er de RQ-L11 van Panasonic, een eenvoudig model voor 40 euro. Maar de compactere modellen – die gebruikmaken van zogenaamde microcassettes – hebben hun grotere broertjes verdrongen. Bij Olympus vonden we het eenvoudigste S-701-model met kleine cassettes al voor 23 euro. Wilt u er ook een stemgestuurde opnamefunctie bij (waardoor het apparaat alleen opneemt als er gesproken wordt), dan moet u al snel rekenen op 50 euro en meer.

Doe het digitaal

We leven echter in het digitale tijdperk. Cassettes zullen op termijn dus definitief verdwijnen. En dat merken we ook aan het aanbod van dictafoons: het merendeel maakt vandaag gebruik van een elektronische geheugenchip of van een verwisselbare geheugenkaart. Dat heeft een heleboel voordelen, zoals de betere digitale opnamekwaliteit. Via een connectie met uw pc kunt u uw ingesproken notities – meestal in mp3-formaat – bovendien makkelijk bewaren of e-mailen. Daarnaast werken digitale dictafoons vaak met een index. Zo vindt u uw notities snel terug. Gedaan dus met het heen en weer spoelen van bandjes.

Een interessant dicteerapparaat vinden wij de Digital Voice Tracer 7680 van Philips. Die heeft een opnamecapaciteit van 64 MB: volgens de fabrikant goed voor liefst 33 uur aan gesprekken. Handig is de stemgestuurde opnamefunctie, waarbij u ook de gevoeligheid van de microfoon kunt instellen. En goed voor het overzicht is dat u de verschillende opnames in vier afzonderlijke folders kunt bewaren. Deze dictafoon heeft een USB-aansluiting voor gegevensoverdracht, en u kunt hem zelfs gebruiken als geheugenstick om bepaalde bestanden van de ene naar de andere computer over te brengen. Bovendien fungeert hij ook als mp3-speler voor het beluisteren van muziek. U vindt de Digital Voice Tracer 7680 in de winkel vanaf 110 euro.

Ook de Sanyo ICR B93-NX is uitgerust met een USB-aansluiting. Handig is dat die als voet van deze dictafoon wordt gebruikt. Daardoor is het apparaat stabiel, en is de microfoon makkelijk te richten naar de spreker. Het interne geheugen is 128 MB groot, maar vreemd genoeg slechts goed voor 17 uur opnametijd. Deze dictafoon – die overigens ook een heuse mp3-muziekspeler is – kost tot 250 euro.

Minder uitgebreid maar een stuk goedkoper (zo’n 50 euro) is de ICD-B300 van Sony. Ook dit apparaat heeft een geïntegreerd Flashgeheugen van 64 MB, en heeft een stemgestuurde opnamefunctie. Meer moet dat wat ons betreft niet zijn. Of wat dacht u van de uiterst compacte DMR Stick2 van HQ? Deze smalle digitale stick kan tot 396 boodschappen opnemen – onder te brengen in vier folders. Voor 99 euro krijgt u er stemgestuurde automatisering en een beveiligingscode bij.

Via een omwegje

Sommige draagbare audiospelers hebben ook een ingebouwde opnamefunctie voor memo’s aan boord. Wij vonden bijvoorbeeld de Beqube POP: een mp3-speler met een opslagcapaciteit van maar liefst 1 GB. U kunt er zowel muziek als spraakberichten mee opnemen en afspelen. Bovendien is er een fm-radiotuner voorzien. Dit alles voor ongeveer 65 euro.

Ten slotte vermelden we nog dat de meeste moderne gsm’s ook een beperkte memofunctie bevatten om korte notities mee op te nemen. Is dat niet het geval met de uwe? Dan kunt u nog altijd gewoonweg naar uw eigen gsm-nummer bellen en een boodschap inspreken op uw voicemail. U betaalt dan uiteraard wel communicatiekosten.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content