DESIGN IN BELGIE. Met lef naar de top

De Belgische vertegenwoordigers van de grootste internationale designhuizen hebben lef. De meubelbeurzen van Keulen en Milaan stellen elk jaar alle nieuwigheden voor. Elk land maakt zijn keuze en zo te zien staan de Belgische opties hoog op de ladder.

SERGE VANMAERCKE

De deelnemers aan het jongste Designers Weekend in het Brusselse een reeks gezamenlijke opendeurdagen voor architekten en interieurspecialisten, georganizeerd door invoerders en verdelers van de grote merken hebben meer dan ooit bewezen dat ze aan hun Belgische kliënteel designprodukten van de hoogste kwaliteit aan te bieden hebben. Als nu ook de handelaars de deur open zetten, zullen belangstellenden het internationale aanbod kunnen aanschaffen. Een selektie van en tegelijk een hulde aan de Belgische kreaties.

Joffice (1) is een ontwerp van architekt Jo Crepain voor Ahrend. Opmerkelijk kantoormeubilair in perehout, aluminium en satijnglanslak. Het bureau is sober maar zit vol vondsten : laden ingewerkt in één van de poten, op het werkblad twee gaten met deksel voor elektriciteitssnoeren. Prachtig werk.

Tradix heeft besloten de lampen Monica (2) uit te brengen, ontworpen voor D4 door Jacques Tilman. Een Belgisch ontwerper die niet zo bekend is, hoewel hij de aankleding van de Belliardtunnel, de stuurkabine en de ‘look’ van de Brusselse trams, de HST en de nieuwe verlichting van het Leopoldstation op zijn aktief heeft. De lamp wordt in kit verkocht en bestaat uit een zware aluminium voet en een lampekap in ongeweven cellulose die rust op een bol, die gefabrikeerd werd door de Belgische biljartballenfabrikant Saluc.

Andere nieuwigheden bij Tradix : Tris (3), drie kleine bijzettafeltjes (aluminium en gekleurd technopolymeer) van Antonio Citterio voor Kartell, Hot Achille (5), een eerbetoon van Ingo Maurer aan meester Achille Castiglioni, en de heruitgave door het Spaanse Santa & Cole van een staande lamp (4) getekend door Arne Jacobsen tekende voor het Royal Hotel in Kopenhagen.

Bij Elma Obreg zit een lamp van de Belgische ontwerper Bega (6) in het aanbod, een lamp die licht geeft vanaf de vloer en een belasting van 5.000 kg aankan.

Ook het dynamische Color of Glass brengt eer aan autochtone kwaliteit. Het nodigde zes Belgische artiesten uit om glas te verwerken als dekoratief element in de woning (Bataille & ibens, Agnès Emery, Pal Horvath, Christian Kieckens, Victor Lévy en Frank Sarfati). Het huis verdeelt biezonder originele glazen zoals Stars are born (7) van Arredoglass.

Hoe modern design van weleer kan zijn, ziet u bij Desideri : keramiek van de grote Italiaanse architekt Gio Ponti (8) uitgebracht door Richard Ginori, en een eerste uitvoering van horloges (9) ontworpen door Charles Rennie Mackintosh tussen 1904 en 1917 door Continuità.

Tussen de nieuwigheden op het gebied van meubilair, textiel en accessoires bij Kreymborg, neemt de stoffenkollektie van de Amerikaan Jack Lenor Larsen een heel biezondere plaats in. Bij Larsen gaat het experiment hand in hand met kunst en kwaliteit. Aan goede ideeën geen gebrek, het ene al verrassender en vindingrijker dan het andere. Slopes (10) bijvoorbeeld bestaat uit diagonaal geweven zijde op een linnen stramien (verkrijgbaar in verscheidene kleuren).

57 Souveraine (dat vroeger Cotexfrabel & Contraste heette) houdt zich enkel met stoffen bezig, maar dan ook met de mooiste stoffen uit Venetië, Milaan, Parijs (zie foto (11) : kreatie Dominique Kieffer en Les impressions édition), Londen, Oberusel (Duitsland) en Brussel (Isabelle de Borchgrave).

Praktisch en onverslijtbaar zijn de vloerbedekkingen van Forbo Krommenie, dat uitpakt met een heel gamma bij elkaar passende kleuren en een aantal nieuwe snij- en legtechnieken om met een produkt dat lang als ouderwets werd bestempeld, de mooiste effekten te verkrijgen. Een mooi staaltje daarvan is de vloer van het Lunatheater in Brussel (12).

Dominique Rigo in de Louizalaan blijft maar innoveren en modernizeren. Niet te verwonderen dat Ligne Roset er zijn nieuwigheden heeft uitgestald, zoals Habitus-Incognito (13) van één van hun lievelingsontwerpers, de Duitser Peter Maly. Maly is een man die design heel kritisch bekijkt : “Design is het scheppen, onder een autonome vorm, van vernieuwende en kwalitatief hoogstaande produkten, uitgevoerd in samenwerking met de industrie. Er bestaan daar natuurlijk nog andere opvattingen over, bijvoorbeeld design als oogverblinding. De bedoeling daarvan is niet een goed produkt te maken, maar de aandacht van de media te trekken met zeer spectaculaire vormen. Dit event design is omgekeerd evenredig met de (on)belangrijkheid van het produkt op de werkelijke markt. ” Dat weten we dan ook weer.

Molteni heeft een degelijke reputatie op het gebied van Italiaans meubilair. Sélection b & c stelt zijn nieuw modulair nachtprogramma voor, dat uitsluitend uit natuurlijke materialen bestaat (kokosvezel, beuk, katoen, enz.). Het heet Dodicesima Notte (14) en is een ontwerp van Luca Meda. Verschuifbare hoofdeinden, klapwanden, nachtkastjes en ladenkasten vormen een harmonisch geheel met het basismeubel : het bed.

Eén van de beroemdste Italiaanse producenten is ongetwijfeld Cassina. De grootste namen hebben gewerkt voor dit huis dat in België waardig vertegenwoordigd wordt door Mobica. Eén van de nieuwigheden is het zitmeubel Dakota (15) van Paolo Rizzato, een lichtspecialist (met Riccardo Sarfatti medeoprichter van Luceplan) die hier een bekende zitvorm ‘herinterpreteert’ met andere materialen.

Om te eindigen twee kantoorstoelen, gebaseerd op komfort en nieuwe technologieën. Antonio Citterio tekende de T-Chair (16) voor Vitra. Een draaistoel met of zonder armsteunen, verkrijgbaar in verscheidene versies. Een schitterende kombinatie van ergonomie en estetika. Moet u echt eens proberen.

Revolutionair noemt Horas de Amerikaanse stoel Aeron (17) van Don Chadwick en Bill Stumpf voor Herman Miller. En het is echt een buitengewoon meubel. Twintig jaar research ging eraan vooraf om de ergonomische perfektie te bereiken. Het lichaam wordt perfekt ondersteund, welke vorm en houding het ook aanneemt. De stoel heeft een goede verluchting, is op vele manieren regelbaar en bestaat in drie maten.

Zelden hebben producenten en verdelers van designmeubelen hun no-nonsense politiek zover doorgedreven in België. Een houding die de Belgische koper opnieuw moet verleiden, want er bestaat bij ons wel degelijk een traditie van mooi en goed. Dat blijkt vaker uit het verleden dan uit het heden. Maar niets staat een kentering in de weg.

Ahrend (02) 725.59.90.

Color of Glass (02) 648.97.80.

Desideri (02) 466.83.60.

Forbo-Krommenie (02) 422.01.00.

Horas (02) 378.11.22.

Kreymborg (02) 343.51.64.

Ligne Roset / Dominique Rigo (02) 649.95.94.

Mobica (02) 466.83.60.

Elma Obreg (02) 426.10.63.

Sélection b & c (02) 511.60.09.

Tradix (02) 537.63.00.

Vitra (02) 725.84.00.

57 Souveraine (02) 513.98.72.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content