Dertig jaar groei

Het fonds Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth, dat belegt in Amerikaanse groeiaandelen, bestaat dertig jaar. Heel die tijd is het trouw gebleven aan zijn principes.

Het fonds Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth vierde in oktober zijn dertigjarige bestaan. Met vijf Morningstar-sterren en een stijging van meer dan 25 procent (in euro) sinds begin dit jaar, is dit fonds in meer dan één opzicht een topper. “Wij hebben een strategie op lange termijn. Het team heeft dezelfde bezetting sinds de oprichting. We beleggen elk jaar in één of twee posities. Onze recentste grote aankoop was Facebook. We hebben geduldig gewacht tot de koers was teruggevallen tot 50 procent onder de introductieprijs, voordat we midden 2012 onze positie begonnen op te bouwen”, zegt beheerder Evan Bauman.

De beheerders zoeken naar aandelen van kwaliteitsbedrijven die beschikken over innoverende technologie of een product dat zich duidelijk onderscheidt. Hun omzet moet sterk groeien en de cashflow moet houdbaar zijn op lange termijn. “Onze voorkeur gaat uit naar groeiwaarden, maar toch letten we erop dat de aandelen waarin we beleggen gewaardeerd zijn onder het marktgemiddelde”, stelt Evan Bauman. “Om onze prestaties op lange termijn te verzekeren, blijven we ook in moeilijke marktomstandigheden belegd. Dat is een van onze regels.”

Het fonds Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth volgt geen referentie-index. Het focust op enkele typische Amerikaanse sectoren: de gezondheidszorg en technologiebedrijven. Toch zegt Evan Bauman dat het fonds nooit aandelen van ondernemingen als Apple, Amazon, Google of Microsoft in portefeuille heeft gehad. “In de technologiesector zijn we actief met waarden als Sandisk, Seagate, Cree en Autodesk..”

“De biotechnologie heeft zeer hoge instapdrempels en is een extreem innoverende sector, waarin fusie- en overnameoperaties altijd schering en inslag zijn geweest.” Sinds zijn oprichting had het fonds maar liefst vijftig bedrijven uit alle sectoren in portefeuille die het voorwerp van een openbaar overnamebod werden. “De grote internationale bedrijven doen hetzelfde werk als wij. Ze kijken naar de waarde van een onderneming en de vooruitzichten van haar producten, en als de prijs die fundamenten niet weerspiegelt, gaan ze over tot de aankoop.”

Grote en kleine posities

De portefeuille is zeer geconcentreerd met zestig lijnen waarvan de belangrijkste tien bijna de helft van de beheerde activa (1,3 miljard dollar) vertegenwoordigen. Bauman: “Het is een van de belangrijkste verschillen met onze concurrenten. Als we ergens van overtuigd zijn, willen we dat de portefeuille onze keuzes weerspiegelt. Het fonds bestaat deels uit grote posities die we al lange tijd in bezit hebben, en deels uit kleine posities waarvan de waarde pas na vele jaren zal blijken.” Biogen, waarin het fonds in 1991 een eerste kleine positie heeft genomen, is vandaag de grootste positie in portefeuille. “Met uitzondering van Facebook zijn onze tien belangrijkste posities allemaal rendabele bedrijven die we al meer dan tien jaar in bezit hebben.”

Legg Mason ClearBridge US Aggressive Growth

ISIN-code: IE00B19ZB094

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content