DERTIEN JAAR TROUW

Tot mei vorig jaar was Hugo Lobyn (38 j.) sales & marketing director en professional services director van Wang Europe. Hij was eindverantwoordelijke voor een omzet van 500 miljoen frank en had dertig personen onder zich. Bovendien was hij lid van het Belgisch directiecomité. Vandaag is Hugo Lobyn partner in Human Side België, een kleine startende consultant. Bijna zonder personeel en met een (nog) verwaarloosbare omzet.

“Ik ben uit eigen beweging weggegaan bij Wang,” antwoordt Hugo Lobyn op onze vraag waarom hij een topfunctie bij een grote multinational heeft geruild voor een klein bedrijfje. “Ik wou al een jaar lang uit de informatica weg. Ik wou ook mijn eigen baas zijn en niet meer geleefd worden door de structuren. Wang is in maart vorig jaar geherstructureerd. Toen heb ik voorgesteld het bedrijf te verlaten.”

Hugo Lobyn was al dertien jaar trouw aan Wang. De gegradueerde in informatica ( AMS Brussel) en marketing ( Institut des Carrières Commerciales) stapte in 1985 binnen bij Wang Europa als product manager. Via account manager (1988), sales manager customer base (1993), business unit director network integration (1994) werd hij sales & marketing director in 1995.

En sinds juni 1998 is Hugo Lobyn aan de slag bij Human Side. Dat Amerikaans bedrijf (Houston, Texas) werd ruim een kwarteeuw geleden opgericht door Richard Doss. Eind 1993, begin 1994 kwam het bedrijf naar Europa en opende het tegelijkertijd een kantoor in Frankrijk en Nederland. Vandaag telt Nederland drie kantoren (‘s Hertogenbosch, Rotterdam en Groningen) en werd de tijd rijp geacht om ook in België te starten. Brussel kreeg de voorkeur. Eens het kantoor vijf à zes mensen telt – en dat zou binnen een jaar een feit moeten zijn – volgt Antwerpen of Gent.

Human Side opteert voor al zijn kantoren voor een joint venture met een local. In België participeert Hugo Lobyn voor 40%. Human Side is actief op vier terreinen: werving en selectie van kaderleden, team building, people management, begeleiden van herstructureringen. Naar eigen zeggen heeft het voor al deze activiteiten speciale instrumenten ontwikkeld. Voor de werving van kaderleden wordt bijvoorbeeld een softwaresysteem gebruikt dat een driedimensionaal profiel maakt van de kandidaat.

Hugo Lobyn heeft zijn opleiding in Nederland gekregen. “Ik ben nu klaar om op te starten,” zegt hij. “Ik ben heel positief over de overgang. Bovendien is dit een erg gevarieerde job, omdat je steeds met verschillende bedrijven en problematieken in contact komt.” Maar misschien wel een financiële stap terug? “Ja, maar toch alleen maar de eerste maanden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content