DEREGULERING

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie ( BIPT) is niet van plan om snel werk te maken van de “vrijmaking van de laatste kilometer” – een regeling die Belgacom zou verplichten om zijn lijnen tussen de abonnee en de lokale telefooncentrales aan anderen ter beschikking te stellen tegen een gepaste vergoeding. Administrateur-generaal Eric Van Heesvelde wil wel de creatie van alternatieve toegangsnetwerken aanmoedigen. Zo wil hij snel stappen ondernemen om de wireless local loop mogelijk te maken. Dit zijn hoogfrequente radioverbindingen die over korte afstanden behoorlijke hoeveelheden data kunnen transporteren, afhankelijk van de frequentieband en technologie. Het BIPT wil daarvoor eerstdaags frequenties vrijmaken en een vergunningsprocedure starten.

Toevallig is Oftel, de Britse tegenhanger van het BIPT, begin december begonnen met een consultatie over het vrijmaken van het toegangsnet. De aanleiding is de nood aan een goede Internet-infrastructuur en het gebrek aan bandbreedte dat de ontwikkeling van nieuwe diensten in de weg staat. Kabel bereikt in Groot-Brittannië nu iets minder dan 50% van de gezinnen, maar British Telecom levert nog altijd 85% van de aansluitingen aan gezinnen en kleine ondernemingen.

Oftel neemt in dit consultatiedocument geen standpunt in, behalve dat het de DSL-technologie (digital subscriber loop) – die verschillende megabits per seconde over een telefoondraad kan sturen – als enige toegangssysteem naar voren schuift dat op grote schaal haalbaar is. Radioverbindingen en satelliet vindt Oftel niet veralgemeenbaar in de residentiële en kmo-markt. Oftel geeft ook een raming van wat een lokale verbinding die door British Telecom ter beschikking van andere operatoren moet worden gesteld, zou kunnen kosten: 100 tot 115 pond per maand (6000 tot 7000 frank).

Eén van de redenen om geen haast te maken met de deregulering van het lokale toegangsnet, is het ontzien van de weinige alternatieve operatoren die wel al in lokale infrastructuur investeren. Met hetzelfde argument schoof Oftel in 1995 het Britse ontbundelingsdossier voor zich uit. Men wilde de kabelmaatschappijen niet ruïneren. In Vlaanderen is Telenet de enige would-be lokale concurrent van Belgacom op de residentiële markt. De cijfers die Telenet vorige week bekendmaakte, zijn niet van die aard om het hen nog moeilijker te willen maken.

Het consultatiedocument van Oftel: www.oftel.gov.uk/competition/llu1298.htm.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content