DENDERDYNAMIEK

Sinds 22 mei heeft de Dendermondse Kamer voor Handel en Nijverheid een nieuwe voorzitter. Na twee termijnen van drie jaar was het volgens de statuten tijd voor drukker en uitgever Dirk De Cuyper om de voorzittershamer door te geven aan een opvolger. De bij concensus verkozen nieuwe voorzitter is Herman Van de Velde, gedelegeerd bestuurder van bedrijven als Velba, Hélène Deschamps, Déwé en Van de Velde gespecialiseerd in de confectie van dameslingerie die van Schellebelle de hoofdstad van het vrouwelijk ondergoed maken.

Over zijn nieuwe taak bij de Kamer zegt Herman Van de Velde : “De Dendermondse kamer bestrijkt een van de kleinste gebieden van het land maar is ook een der meest actieve en meest succesrijke. Ik wil zorgen voor continuïteit. Ik ben een groot voorstander van het participatiemodel en sta open voor overleg met alle mogelijke actoren in de economie : andere patronale organisaties, overheden, vakbeweging, milieugroepen enzovoort. Belangrijk is ook dat de ondernemersdynamiek verbeterd moet worden, zoals het VEV recentelijk stelde,” vindt Herman Van de Velde.

De nv Van de Velde, die tegen eind dit jaar een beursgang voorbereidt, is Belgisch marktleider in de lingeriesector en behoort in Europa tot de subtop. De onderneming kent een snelle groei, met een omzetstijging van 762 miljoen frank in ’90 tot 1,8 miljard frank verleden jaar. Ook de tewerkstelling groeide, van 330 mensen in ’90 naar gemiddeld 415 in ’96 “ondanks delokalisatie en werken met onderaannemers”. Het bedrijf beschikt over verkoopkantoren in Frankrijk en Duitsland en een tweede productie-eenheid in het Hongaarse Szekszard.

Herman Van de Velde, geboren in ’54 in Gent, studeerde economie aan de KU Leuven en ontwikkelingseconomie aan de UCL. Niet verbazend dus dat hij na zijn studies in ’80 ging werken voor de Unido in Guinea, de VN-organisatie voor de industriële ontwikkeling van de Derde Wereld. Maar het werd een teleurstelling ; reeds een jaar later trok hij het familiaal bedrijf in. “Ik wou de wereld verbeteren maar vond het werken voor Unido een frusterende zaak. Er was veel wanbeheer, verspilling, bureaucratie. Ik heb meer respect voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten. Wel was het een leerrijke ervaring. Ik wou echter zélf iets doen, en dat kon er niet.”

Na drie jaar werken als directie-assistent in het familiebedrijf werd hij er in 1984 bestuurder, om dan vanaf 1989 als gedelegeerd bestuurder de zaken in handen te nemen. Waarmee de derde generatie Van de Velde de bedrijfsfakkel overnam. Broer Karel Van de Velde is verantwoordelijk voor de productontwikkeling en neef Luc Laureys staat in voor de marketing.

HERMAN VAN DE VELDE (HANDELSKAMER DENDERMONDE) De ondernemersdynamiek moet ook in de Dendermondse regio verbeterd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content