Den Gouden Harynck

Bruggelingen die iets te vieren hebben, voelen zich thuis bij Philippe Serruys.

Brugge heeft een hoge concentratie eethuizen, die permanent wordt gevoed door een onophoudelijke stroom toeristen. De Bruggelingen zelf leven zoveel mogelijk buiten het toeristencircuit en hebben hun eigen adressen om te tafelen. Den Gouden Harynck is sinds vele jaren een vertrouwde ankerplaats voor Bruggelingen die iets te vieren hebben en voor Brugse lekkerbekken met een goed gevulde portemonnee.

Aan de pannen staat Philippe Serruys. Intimi kennen deze chef-kok als een joviale man die intensief bezig is met zijn beroep. In zijn vrije tijd jogt deze vijftiger met Raymond van het Groenewoud, als deze niet te verliefd is, en bezoekt popconcerten. Wij wilden nagaan of Philippe Serruys ook culinair nog met zijn tijd mee swingt en degusteerden het marktmenu, opgediend met geselecteerde wijnen (87 euro).

In Den Gouden Harynck ontvangt echtgenote Marijke Serruys op een zachte, integere manier. De eetzaal is stijlvol en elegant huiselijk in gebroken wit ingericht. Er zijn slechts tien tafels, wat de intimiteit bevordert. In deze chique eenvoud kwam het tentoongestelde fotowerk van Greta Buysse helemaal tot zijn recht.

Een schaaltje werd gevuld met Italiaanse olijfolie van eerste kwaliteit en er kwamen in huis gebakken broodjes. Om de honger te scherpen, was er als aperitief een glaasje fris fruitige Domaine Lauriers de Lauriers, Picpoul de Pinet 2002 uit de Languedoc.

Er verscheen een welkomsthap van ravioli met compote van tomaat, mango en het parfum van galanga (een gemberachtige wortel uit de Thaise keuken). Het eerste voorgerecht bestond uit carpaccio van sint-jakobsschelpdieren, gecombineerd met de jodiumsmaak van zee-egel, mimosa van hardgekookt ei en broodkorstjes. Het glas werd gevuld met een Domaine de Laulan 2002, Les Bardots, een sauvignon met dat typische karakter uit het zuidwesten van Frankrijk. Er volgde ambrozijn van langoustines met cantharellen in saus van ‘vin jaune’: dit was Philippe Serruys op z’n best! Daarna was het aan rug van inlandse haas, perfect gegaard en in het gezelschap van gevulde champignons, een krokantje van filodeeg gevuld met raap en ganzenlever, rode kool, chutney van sinaasappel en poivradesaus. Een smakelijke bereiding, maar somber bruin van presentatie. In het glas kwam een pinot noir 2001, Chapelle de Notre Dame, te licht om tegen de intense smaken van de haas en de saus op te boksen. Als nagerecht koos Philippe Serruys vijgen, gepocheerd in rode wijn met venkel, coulis van passievruchten en speculaasijs: lekker maar weinig oogstrelend.

Restaurant Den Gouden Harynck

Groeninge 25 – 8000 Brugge – tel. 050 33 76 37

Lunch: 50 euro; marktmenu: vanaf 62 euro

Gesloten op zondag en maandag.

Kader: stijlvol, elegant en intiem.

Onthaal en bediening: op niveau, al ontbreekt er wel een wijnkelner.

Keuken: verfijnd, persoonlijk.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content