Dehaenes politieke kloon

Boudewijn Vanpeteghem Boudewijn Vanpeteghem is redacteur bij Trends.

Een cabinetard pur sang. Een rocker. Een rekenmachine. Een pragmaticus. Een werkbeest. Een handige Harry. Een autoliefhebber. Een humorist. Een opportunist. Met Hans D’Hondt (49) heeft eerste minister Yves Leterme een veelzijdig man als kabinetschef. Een man ook met een staat van dienst om u tegen te zeggen.

Hij is een neef van ex-toppolitica Paula D’Hondt en heeft dus een stamboom in de Vlaamse christendemocratie. Hij diende onder vicepremier Jean-Luc Dehaene en Leo Delcroix haalde hem begin de jaren negentig weg bij Melchior Wathelet senior. De toenmalige minister van Defensie was lid van het kernkabinet en had een chef nodig die het politieke reilen en zeilen in de gaten kon houden.

Later schoof D’Hondt door naar Herman Van Rompuy, vicepremier en minister van Begroting. Hij leidde er zes jaar lang het politieke kabinet. Tot de christendemocraten in de oppositie belandden; op dat moment zorgde hij ervoor dat alle kabinetsleden van Van Rompuy een andere baan vonden.

Letermes kabinetschef heet een joviale man te zijn met een groot gevoel voor humor. Hij tapt graag moppen en kan met iedereen overweg. Macht doet hem niet naast zijn schoenen lopen. Of hij, zoals vroeger, geheel in het leer gestoken op zijn motor naar het kabinet zal komen, is nog niet meteen duidelijk. Wel zeker is dat D’Hondt niet leeft in een ivoren toren. Hij heeft naast zijn werk nog een gevuld leven.

Zo treedt hij regelmatig op met zijn rockgroep ‘Supreme Court’, waarvan hij de leadzanger en gitarist is. De rockers stonden al op een podium tijdens de Gentse Feesten. Handige Harry D’Hondt werkt zelf veel aan zijn huis en hij heeft een zwak voor mooie auto’s. Iets waar hij veel van afweet. Met de jurist valt er dus over veel meer te praten dan over beleid en benoemingen.

Tijdens de jaren in de oppositie verhuisde hij naar het departement Economische Zaken en later benoemde een socialistische minister hem tot directeur-generaal van het Nationaal Instituut voor de Statistiek, dat hij herstructureerde. Wie rekenmachine D’Hondt met cijfers wil platslaan, zal dus heel vroeg moeten opstaan.

Hans D’Hondt is het archetype van een kabinetschef: technisch beslagen en met een politieke neus. Het hoeft niet te verbazen dat Vlaams minister-president Yves Leterme hem in 2004 aantrok als chef van zijn kabinet. Hij werd zo de chef van de Vlaamse kabinetschefs.

De man heeft een ACW-etiket, maar door zijn groot aanpassingsvermogen beweegt hij zich gemakkelijk in elk milieu. Vrij vertaald: ‘Hij is een opportunist’, aldus een CD&V’er. Letermes eerste werknemer is het vleesgeworden pragmatisme, iets wat hij gemeen heeft met Jean-Luc Dehaene, tot wiens netwerk hij trouwens behoort. Zelf heeft D’Hondt een adressenboekje met de omvang van een telefoongids. Hij is invloedrijk, kent veel mensen en geraakt overal binnen.

Als politieke beleidsmaker lijkt hij wel een kloon van Dehaene. Vriend en vijand zijn het eens dat hij een ‘fikser’ is die woord houdt. Er zijn duidelijke afspraken mee te maken. Hij is zijn medeonderhandelaars veelal enkele lengtes voor. Ook in de politiek leidt de frontman van de rockband de manoeuvres. De welbespraakte kabinetschef heeft over alles een mening en is van alle markten thuis.

D’Hondt vindt ideologie alleen interessant als daar concrete voorstellen bij zijn ingelast. Problemen moeten een oplossing krijgen. Hij is de man van het compromis, van de korte termijn, en hij goochelt met dossiers om vooruitgang te boeken. Als een partij blokkeert, maakt hij koppelingen met andere kwesties om haar over de streep te trekken. Achter de aimabele man schuilt een gehaaide onderhandelaar die hard kan zijn. Hij is een spons die zich heel snel in een dossier inwerkt, er de essentie uit distilleert en meteen ziet wat er politiek mee aan te vangen is. D’Hondt vindt snel de zwakke politieke schakel in een dossier en speelt dat uit. Hij weet wat er in de andere partijen en kabinetten leeft. Postjes verdelen, kan hij als de beste.

De man is getrouwd heeft drie kinderen: twee dochters en een zoon. Ondertussen grootvader, woont Hans D’Hondt in Erpe-Mere en heeft een kleindochtertje van anderhalf. (T)

Boudewijn Vanpeteghem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content