Degelijke jaarcijfers voor Bolloré

Bolloré heeft als een van de laatste bedrijven in de voorbeeldportefeuille zijn jaarcijfers bekendgemaakt. In 2013 heeft het een omzetcijfer van 10,8 miljard EUR gerealiseerd, een toename met 7,3 % tegenover 2012 (-1,6 % bij constante perimeter en wisselkoersen). Belangrijker is dat de bedrijfswinst (ebit) met 30 % is geklommen, tot 606 miljoen EUR (465 miljoen EUR in 2012). Dat was te danken aan duidelijk betere resultaten bij Bolloré Africa Logistics (ebit van 496 naar 541 miljoen EUR), en meer nog aan de forse resultaatsverbetering bij Bolloré Communication (belangen in Havas en Vivendi; van 118 naar 194 miljoen EUR) en de daling van de verliezen bij Bolloré Blue Solutions (opslag van elektriciteit met elektrische batterijen; elektrische wagens, Bluecar en plastic films; van -168 naar -126 miljoen EUR).

Bij Bolloré Energie, de op één na grootste distributeur van huishoudbrandstof in Frankrijk, bleef het resultaat onveranderd (39 miljoen EUR). De overige activiteiten, waaronder de plantageactiviteiten (Socfinasia en Socfinaf) en de holdingactiviteiten zitten, zag het verlies uitdiepen van -21 naar -43 miljoen EUR. Door een veel geringere realisatie van meerwaarde ten opzichte van 2012 daalde het financiële resultaat van 525 naar 30 miljoen EUR en het nettoresultaat van 669 naar 270 miljoen EUR. Het dividend voor boekjaar 2013 blijft ongewijzigd op 3,1 EUR per aandeel, waarvan in oktober al 2 EUR werd uitgekeerd als interim-dividend.

Afrikaans potentieel

Bolloré zit in de voorbeeldportefeuille vanwege het Afrikaanse potentieel van de groep. Bolloré Africa Logistics zorgt voor ruim drie kwart van de bedrijfskasstroom (ebitda). Het beschikt dan ook over het grootste logistieke netwerk van Afrika en het is onder meer eigenaar van dertien havenconcessies. In december sloot het een akkoord met de havenautoriteiten van Abidjan (Ivoorkust) voor een nieuwe terminal met een capaciteit van 2 miljoen containers. De terminal moet over vier jaar klaar zijn.

Bolloré is een aantrekkelijke, maar ook een complexe holding. Het heeft een cascadestructuur van de oude stijl. Ondanks wat herstructureringen en opslorpingen zitten tussen de flamboyante, succesvolle zakenman Vincent Bolloré en de holdingvennootschap Bolloré (het vroegere Bolloré Investissement) maar liefst vier tussenschotten (Omnium Bolloré, Financière V, Sofibol en het eveneens beursgenoteerde Financière de l’Odet, dat ruim 68 % van de Bolloré-aandelen in handen heeft). Ze houden bovendien ook nog eens participaties in elkaar aan.

Vincent Bolloré gaat in principe in 2022 met pensioen. Tegen dan moet de structuur verregaand zijn vereenvoudigd, met onder meer een fusie tussen Bolloré en Financière de l’Odet. Ook dat zal de waarde van de groep opvijzelen. De holding wordt door weinig analisten gevolgd, maar de Franse beurshuizen Exane BNP Paribas en Kepler Chevreux brachten de voorbije maanden erg gunstige rapporten over Bolloré uit. Exane BNP Paribas heeft al enkele keren het koersdoel verhoogd tot 540 EUR voor Bolloré. Kepler Chevreux zit op 520 EUR. We behouden het advies ‘koopwaardig’ (rating 1B) en dus ook de positie in de voorbeeldportefeuille.

BOLLORÉ IS EEN AANTREKKELIJKE, MAAR OOK EEN COMPLEXE HOLDING.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content