DeChambeau mikt op winst

Bryson DeChambeau Hij kan op de Masters de bal over de bomen heen slaan. © Getty Images

Het aftellen is begonnen. Van 12 tot 15 november nemen de beste spelers ter wereld het tegen elkaar op op het mooie maar gevreesde parcours van de Augusta National voor de Masters. Het wordt de eerste keer in de geschiedenis dat het mythische grandslamtoernooi niet in april wordt gespeeld, zoals sinds 1934 het geval was, maar op het einde van het jaar. Gevallen bladeren zullen deze keer de magnolia’s langs de oprijlaan van de golfclub vervangen. Niet alleen het herfstdecor wordt wennen, ook het koudere weer en de afwezigheid van het publiek. Het neemt niet weg dat de Masters een hoogtepunt van het seizoen blijft, met een prangende vraag: kan Bryson DeChambeau het groene jasje veroveren?

Sinds zijn overwinning in de US Open in september heeft de Amerikaan zijn ambitie niet onder stoelen of banken gestoken: de Masters is dit jaar meer dan ooit zijn grote doel. Met zijn heel krachtige speelstijl heeft DeChambeau op papier niet meteen het perfecte profiel voor de Masters. Het terrein laat zich gretig afbakenen door talrijke doglegs en heeft smalle fairways en razendsnelle greens. Dat is veeleer voer voor de technisch verfijnde spelers, en niet direct voor krachtpatsers.

Alleen wijzigt DeChambeau alle parameters in de golfsport. In een tweet kondigde hij onlangs aan dat hij met zijn driver een carry van meer dan 400 yards had geslagen (386,6 meter). Dat is nooit eerder gezien. Met die kracht kan de Amerikaan het parcours anders aanpakken dan zijn collega’s, nieuwe trajecten vinden en alle par 5’s in twee slagen proberen, soms met een klein ijzer. Sommige par 4’s worden potentiële par 3’s voor hem en wellicht kan hij over de bomen heen slaan. “Ik werk heel hard en verleg mijn grenzen om zo sterk mogelijk aan de afslag van de Masters te komen”, zei hij onlangs. Zijn voorbereiding draait om twee aspecten. Ten eerste is er de fysieke training. DeChambeau is niet weg te slaan uit de fitnessruimte. Hij weegt nu een indrukwekkende 110 kilogram. Daarnaast werkt hij ook hard aan het tactische onderdeel van het spel.

Toen Bobby Jones in het begin van de jaren dertig het parcours van Augusta ontwierp, was het zijn ambitie topspelers op elke hole te verplichten een perfect shot uit hun club te toveren. Maar met de slagkracht van Bryson DeChambeau had hij geen rekening gehouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content