Dead man walking

In “Dead Man Walking” wordt het controversiële thema van de doodstraf door regisseur Tim Robbins imposant en aangrijpend uitgebeeld.

Dead Man Walking is gebaseerd op het gelijknamige boek van Sister Helen Prejean, een non uit Louisiana die hulp en steun biedt aan ter dood veroordeelden en de families van de slachtoffers. In “Dead Man Walking” beschrijft Sister Helen hoe ze voor de eerste keer met die gevoelige materie in aanraking kwam. In de Angola Prison in New Orleans wacht Matthew Poncelet ( Sean Penn) op zijn nakende executie. Hij werd ter dood veroordeeld voor de medeplichtigheid aan doodslag en verkrachting van twee tieners. Helen Prejean ( Susan Sarandon) houdt zich voornamelijk bezig met kansarme families in een Afro-Amerikaanse wijk van New Orleans. Via een brief van Poncelet besluit ze de man op te zoeken. Helen geraakt geïmponeerd door zijn persoonlijkheid en eenmaal Poncelets gratieverzoek afgewezen wordt, beslist ze hem bij te staan als geestelijke begeleider.

Na zijn opmerkelijk debuut met de film “Bob Roberts” is de acteur Tim Robbins met “Dead Man Walking” aan zijn tweede productie als regisseur en scenarist toe. Robbins’ sobere, maar krachtige, beeldregie blijft gedurende de hele film betrekkelijk afstandelijk, om enkel in de finale ontmoeting tussen Penn en Sarandon in te gaan op emoties. “Dead Man Walking” is evenwel vrij van overdreven pathos en sensatie.

Hoewel de polemiek over de doodstraf in de film verwerkt zit, neemt Robbins zelf geen standpunt in over het pro en contra. De meest extreme voorstanders van de doodstraf zijn de ouders van de afgeslachte tieners. Gesteund door een predikant winden ze er geen doekjes om dat alle “maniakken, monsters en dolle beesten” geëxecuteerd moeten worden. Poncelet beaamt onrechtstreeks deze stellingname door zich in een televisie-interview voor te doen als racist en verklaart lid te zijn van het Arische broederschap dat Hitler als een groot leider ziet. De enige tegenpool van deze opgekropte agressie en blinde uitlatingen is de erg christelijk geïnspireerde Helen. Haar taak bestaat erin Poncelet te bekeren tot God, waar ze uiteindelijk in slaagt. De figuur van Helen kent in de toegewijde vertolking van Susan Sarandon een evolutie van naïeve tot gemotiveerde en sterke vrouw, die de verwijten van de publieke opinie naast zich legt om haar missie te voltooien.

Na twee films achter de camera doorgebracht te hebben, is het een plezier om de enorm getalenteerde Sean Penn terug aan het werk te zien. Tim Robbins bereikt in “Dead Man Walking” een perfecte en genuanceerde balans tussen semi-documentaire en fictiefilm. Schrijnende momenten met de ouders, wiens foto’s van hun kinderen de enige tastbare herinneringen uitmaken, worden afgewisseld met de confrontaties tussen het sterke acteursteam Sarandon-Penn. Na een visie van “Dead Man Walking” ben je er wel even stil van.

PIET GOETHALS

Sean Penn en Susan Sarandon Sterk acteursteam dat sober en krachtig geregisseerd wordt door Tim Robbins.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content