De zonnekoning

Yves Devis heeft samen met drie partners Ikaros Solar opgericht, een bedrijf gespecialiseerd in professionele zonne-energiecentrales.

Volgens Yves Devis is de tijd rijp om commercieel munt uit te slaan uit zonne-energie. Daarom heeft hij samen met drie partners Ikaros Solar opgericht. Door professionele zonne-energiecentrales te bouwen, wil het bedrijf inspelen op een groeiende vraag in de Vlaamse markt.

Devis maakt met Ikaros Solar een hele ommezwaai in zijn beroepsleven. Na professionele omzwervingen in New Jersey, voor ExxonMobil, en Londen, voor JP Morgan, streek de ingenieur opnieuw neer in Vlaanderen. Hij wil zich van de bestaande leveranciers van zonnepanelen onderscheiden door zonne-energiecellen te maken op grote schaal.

“Wat professionele installatie van zonnepanelen betreft, gaapt er nog een leemte in Vlaanderen,” zegt Devis. “Er zijn al personen die zonnepanelen op daken van huizen installeren, maar de schaal waarop wij het aanpakken, is nieuw.” Met zijn knowhow – van opleiding is hij burgerlijk ingenieur elektrotechniek met een specialisatie in zonne-energie – wil hij die nieuwe technologie een plaats geven op de markt.

“Wij plaatsen grotere energiecentrales en bieden het hele systeem ineens aan. Op termijn willen we met architecten gaan samenwerken om onze energie in het ontwerp van nieuwe gebouwen te integreren. Onze belangrijkste doelgroep zijn bedrijven.”

The time is right voor zonne-energie, zegt Devis. Door de groenestroomcertificaten is ze financieel aantrekkelijk geworden. Natuurlijk blijven ook de buitenlandse spelers niet langer aan de zijlijn staan. Maar dat boezemt hem geen angst in: “Onafhankelijkheid is de beste oplossing,” legt Devis uit. “En ik heb er altijd in stilte van gedroomd om ondernemer te worden. Op mijn 39ste ben ik op een moment gekomen waarop ik alles uit mezelf wil halen. Ik denk dat ik die mentaliteit heb meegebracht uit de Verenigde Staten. Hoe meer je in een ander deel van de wereld verblijft, hoe intenser de prikkel wordt om dingen te doen. Zelfs de kick om een miljardenproject te leiden, wat ik gedaan heb bij JP Morgan, kan niet tippen aan de voldoening die je krijgt als je zelf iets realiseert.”

De interesse voor zonne-energie zit overigens in de familie ten huize Devis. “Louis, mijn zoontje van vijf, laat aan iedereen een foto zien van een racecar op zonne-energie. Apetrots is hij. Hij heeft die foto zelf genomen toen ik met hem en met Laura, zijn zevenjarige zusje, naar het Science Museum in Londen ben geweest.”

YVES DEVIS (IKAROS SOLAR)

IS: oprichter Ikaros Solar

HOBBY’S: tennis, golf, skiën, cityhoppen, klassieke muziek beluisteren

IDB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content