‘De zelfstandigen worden almaar jonger’

Wie Acerta zegt, denkt vaak in eerste instantie aan het sociaal secretariaat, terwijl de hr-groep een brede dienstverlener is met takken als consultancy, en de poot voor begeleiding van zelfstandigen en starters met het ondernemingsloket en het sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen. Dat wordt sinds een jaar aangestuurd door Christine Festjens, de managing director voor Starters & Zelfstandigen. Zij maakte een opvallende carrièreswitch van de media naar de hr-dienstverlening.

Zo’n overstap ligt niet voor de hand.

CHRISTINE FESTJENS. “Ik hoorde weleens dat ik naar een minder aantrekkelijke sector ging. Ik heb dat nooit zo aangevoeld. Het gaat over het begeleiden van starters, werken voor de toekomst. De zelfstandige wordt almaar jonger. Er komen beroepen bij, freelancers en de deeleconomie winnen aan belang. In die groep zit zoveel creativiteit.

“Ik heb natuurlijk wel lang in de mediasector gewerkt. Ik werkte in Londen bij een uitgeverij waar ik mij bezighield met databasemarketing. Er volgde een passage bij Dun & Bradstreet. Terug in België was ik productmanager bij Mediaxis (Feeling, Libelle) en daarna zes jaar marketingmanager bij Medialaan. Bij Sanoma heb ik tien jaar gewerkt als businessunitmanager. De jongste vijf jaar was ik als uitgeefdirecteur verantwoordelijk voor onder andere de woon- en decoratietitels. Een schitterende periode, maar toch vond ik het een jaar geleden een goede zaak om een andere sector op te zoeken.”

Waarom van een mediasector naar Acerta en dan nog naar de poot met het ondernemingsloket en het sociaal verzekeringsfonds?

FESTJENS. “Ik ben verantwoordelijk voor het ondernemingsloket en het sociaal verzekeringsfonds van Acerta. Het ondernemingsloket houdt zich vooral bezig met het begeleiden van starters en wijzigingen in de kruispuntbank voor ondernemingen. Het sociaal verzekeringsfonds zorgt ervoor dat het sociaal statuut van de zelfstandigen helemaal in orde is. 300.000 van de 1 miljoen zelfstandigen zijn bij ons klant. We hebben een marktaandeel van 39 procent in Vlaanderen en 27 procent nationaal. In mijn afdeling werken 220 personeelsleden.

“Wat mij aantrekt, is de uitdaging van een administratief georganiseerd bedrijf te evolueren naar een meer klantgericht bedrijf. Het profiel van de zelfstandige is ook veel verscheidener dan vroeger. Er komen beroepen bij die er twintig jaar geleden niet waren. Al blijven handel, bouw en horeca wel de belangrijkste sectoren.”

Is dit dan een groeimarkt?

FESTJENS. “De poot starters en zelfstandigen kiest voor een groeistrategie. Nog nooit zijn zoveel mensen als zelfstandige gestart. De sector groeit al vijf jaar met een gemiddelde van 8 tot 10 procent. Door meer communicatie over onze aanpak en door het verbeteren van onze dienstverlening trekken wij starters aan.

“Zo kunnen we ons marktaandeel garanderen. Vergeet niet dat 50 procent van de starters jonger is dan 30 jaar. Die transformatie moeten we kunnen volgen. Die jongeren willen alles digitaal kunnen afhandelen en ‘s avonds en in het weekend ook op ons advies kunnen rekenen. De sociale wetgeving is almaar complexer. Aan ons om ze uit te leggen aan de klanten.”

Christine Festjens

Is: managing director Acerta

Vrije tijd: Lopen, yoga, gezin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content