DE ZEEROVER

Panklaar

Duinkerken is Frans-Vlaanderen en de stad van Jan Bart, onze zeeschuimer. De grijze kuif van Jean-Jacques Six steekt boven een prachtige piratenkop. Hij verkocht dit jaar Appéti’Marine (omzet 85 miljoen Franse frank, 110 medewerkers) aan Pieters Groep; zelf kocht hij Rolmer (Challans bij Nantes) in 1998. Samen produceren ze diepgevroren en vers convenience food voor de vistogen. Mondmaskers, kapjes, rubberlaarzen, witte jassen, vriestemperaturen zijn de norm in de fabrieken.

Six is een nordiste, een fana van zijn stad en streek. Brugge en Duinkerken liggen dichter bij mekaar dan Brugge en Brussel. Nordistes en West-Vlamingen zijn familie, verbonden door een kleivlakte die aan de hemel kleeft, en wijzen op wat hen bindt.

Six is kok en werkte in de vislabo’s van Nestlé. “Ik wist in 1985 dat 70% van de schotels die we zouden aanbieden in 2000 nog niet bestonden. Ik leerde ook dat je met schitterende producten kunt opboksen tegen multinationals die álles omvatten en op den duur niet meer weten wat ze maken en verkopen.”

Tien jaar geleden waagde hij zijn kans als ondernemer en boekte hij succes in Frankrijk met 80 panklare visgerechten. ” Le prêt-à-porter, c’est mon métier. Ik zit niet in de routine van de pizza of de hamburger, hier heerst de creativiteit, en het ingewikkelde product wordt gevráágd. Ingewikkeld betekent niet onnozel, de smaken en de texturen moeten afgestemd zijn. Ik voeg geen banaan bij kabeljauw.”

Hij creëerde bavarois van gerookte zalm, Orloff van zalm en leng, zalmroosje met groenten, duo van zalm en kabeljauw met fijne groenten, visbrochet, tonijnmousse, blinde vink van zalm, enzovoort. Zeven nouveautés per jaar. Een weelde. “Na het gevogelte, de charcuterie en het gebak is het de beurt aan de vis om geraffineerder aangeboden te worden”, gelooft Six. De klanten zijn cateraars en collectiviteiten.

Six Holding en Pieters kenden mekaar al lang en huwden omdat Six niet op eigen kracht Europa in de volgende vijf jaar de baas kan en Pieters rotsvast gelooft in de kant-en-klaarmarkt. Door de overname winnen de Bruggelingen tijd. De alliantie strijkt ook de dalen en de pieken glad in de respectieve productieschema’s. Six nam voor Pieters haar eerste Franse dochter, Les MareyeursBoulonnais, onder handen. Six: “In de Pieters Groep geniet ik van een betere bevoorrading. De wilde vis wordt massaal opgehaald, de kweekvis zal voor de vervanging moeten zorgen, want de wereldbevolking groeit en de vraag naar vis stijgt. Il faut montrer plus de respect pour l’océan.”

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content