De yin van Rob

Het Capco van stichter en bezieler Rob Heyvaert wil een toonaangevende rol spelen in de markt voor ICT-oplossingen voor de financiële wereld. Als verantwoordelijke voor strategische allianties en ventures bezet Philip Ghekiere zonder meer een sleutelpost bij het jonge en snelgroeiende Antwerpse bedrijf.

Hij is de dealmaker die samen met Rob Heyvaert kapitaalkrachtige partners moet overtuigen van het verhaal van Capco. Na het Britse Reuters vorig jaar, wisten Heyvaert & co. nu de Amerikaanse ICT-groep Hewlett-Packard (HP) in de armen te sluiten. De nieuwe alliantie past mooi in de groeistrategie die Capco voor zichzelf heeft uitgetekend, waarbij Capco zijn specifieke kennis als groeihefboom hanteert. De deals met Reuters en HP zitten grotendeels zo in elkaar dat Capco de hersenen aanlevert en de partner het geld, de klanten en/of de basistechnologie.

Capco is zeker nog niet klaar met de uitbouw van een netwerk van allianties. Wie intussen ook zijn relatie met Capco inniger maakt, is de investeringsmaatschappij Gimv, die in 1999 al een participatie in Capco nam. De Gimv krijgt op het vlak van e-finance toegang tot de expertise en deal flow van Capco, terwijl de Gimv belooft diensten van Capco aan te kopen. De samenwerking met de investeringsmaatschappij moet het venturefonds vervangen dat Capco wou oprichten om start-ups in de e-financewereld te financieren. De kapitaalmarkten staan immers droog voor dergelijke fondsen, terwijl ook Capco nog maturiteit miste om het project grote slaagkansen te geven.

Terwijl Capco met Reuters alleen een joint venture oprichtte met een specifieke niche als doel, wordt de band met HP inniger. HP betaalt 30 miljoen dollar voor een participatie van 4,72% in Capco. Het gaat daarbij om een kapitaalverhoging die Capco waardeert op ongeveer 750 miljoen euro. Het achterliggende idee van de alliantie is dat de banken steeds meer toepassingen zullen uitbesteden om kosten te besparen. De tandem HP-Capco wil klaarstaan voor deze trend. HP zal Capco de basis-ICT-infrastructuur leveren, terwijl Capco HP inzicht in de financiële industrie aanbrengt. Samen willen beide partijen ICT-oplossingen voor banken en beurzen bouwen. Heyvaert maakt zich sterk dat Capco dankzij de inbreng van HP nu projecten van 100 miljoen dollar aankan.

“We zijn elkaars yin en yang,” zegt Ghekiere over de samenwerking met Heyvaert. De West-Vlaming is de controlerende nummer twee achter kapitein Heyvaert. Ghekiere boetseert en onderhandelt de ideeën die aan het brein van de innovatieve Heyvaert ontspruiten. Ghekiere gaat daarbij zeer grondig te werk en is een technisch ervaren jurist die ook pragmatische oplossingen kan uitwerken. Het levert Capco nu evenwichtige deals met topspelers uit de industrie op.

Ghekiere trok in 1985 na zijn rechtenstudie aan de KU Leuven, een graduaat aan de Fiscale Hogeschool en een jaar als analist bij een internationaal fiscaal documentatiekantoor in Amsterdam naar New York. Aan de University of New York volgde hij de cursussen Corporate Finance, Corporate Law en Tax Law. Hij mag zich lid van de balie van New York noemen, en werkte bij het advocatenkantoor Thelen Reid.

“Het was de bedoeling in de States te blijven, omdat ik me aangetrokken voelde tot de zakencultuur die er heerste. Advocaten kunnen er een constructieve bijdrage leveren in zakelijke transacties. Maar New York is niet de ideale stad om kinderen op te voeden,” zegt Ghekiere, vader van drie zoons. Dus keerde hij in 1988 naar België terug.

Louis Verbeke wist Ghekiere warm te maken voor zijn project om een corporate practice, geschoeid op Angelsaksische leest, uit te bouwen in België. Ghekiere leidde bij het kantoor Loeff Claeys Verbeke (LCV) de cel Financieel Recht, die kapitaaloperaties en beursintroducties van bedrijven begeleidde. Ghekiere kon zijn zogenaamde A-teams motiveren, met geschreeuw en getier als het moest. Hij loodste Lernout & Hauspie als eerste Belgische bedrijf naar de Amerikaanse groeibeurs Nasdaq, en werkte samen met Axel Haelterman de spelregels voor Easdaq uit, in de hoop rond de technologiebedrijven goede, internationale business te vinden. De zakenbanken met internationale researchcapaciteiten pikten die markt echter snel in.

Toen Ghekiere eind 1998 als rijzende ster van de zakenadvocatuur en als eerste topvennoot bij LCV vertrok, was er verbazing alom. Binnen LCV botste een conservatieve Franstalige cel met het jonge talent dat op vernieuwing en groei uit was. Maar eigenlijk was Ghekiere zelf – zoals wel vaker gebeurt bij advocaten met een half been in de bedrijfswereld – uitgekeken op het louter vrijblijvend adviseren aan de captains of industry. Ghekiere: “Ik wou zelf ondernemen, zelf verantwoordelijkheid voor keuzes nemen.”

Intussen had Philip Ghekiere in de zomer van 1998 Rob Heyvaert leren kennen. Capco zocht juridisch advies rond een contract met Clearstream. Via Diederik Bostoen, mede-oprichter van Capco, werd ook LCV aangesproken. Het werk van Ghekieres A-team beviel Heyvaert, en Capco werd een belangrijke klant van LCV. “De chemie met Rob zat meteen goed. Ik stopte veel tijd in Capco en Rob Heyvaert had snel door dat ik méér dan gewone belangstelling voor het project koesterde. Heyvaert stelde voor om mee aan boord van Capco te komen.”

Ghekiere, die zelden over een nacht ijs gaat, besloot op oudejaarsavond 1998 de titel van jurist in te ruilen voor die van ondernemer. “Het moeilijkste van die overstap was om me in te werken in de ICT-markt,” zegt Ghekiere. Hij heeft zich dat jargon intussen eigen gemaakt, en slaat gesprekspartners met Engelse ICT-termen rond de oren die voor leken als Latijn klinken.

Ghekiere vond in Capco een onderneming die tuk is op groei, met een sterk internationaal profiel (Ghekiere werkt de helft van het jaar in het buitenland) en bezield door een groep talent dat op voet van gelijkheid aan eenzelfde zeel trekt. “In zo’n groep werkt Ghekiere als een katalystor, als iemand die het debat de juiste richting kan uitsturen,” zegt een voormalige medewerker.

Het verhaal van Capco is voor Ghekiere nog lang niet afgelopen: “Het vergt tien jaar om een goed bedrijf te bouwen. We hebben hier een kans om iets moois te creëren.”

Daan Killemaes

“Ik wou zelf ondernemen, zelf verantwoordelijkheid voor keuzes nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content