DE WEST-VLAAMSE CONNECTIE

Twee specialisten uit West-Vlaanderen en Standaard Uitgeverij slaan de handen in mekaar om de markt voor bedrijfs- economische elektronische publicaties op te gaan.

Twee Vlaamse lilliputters gaven boekenreus Standaard Uitgeverij deel van het Nederlandse persconcern Meulenhoff deze zomer dé springplank om de markt van de bedrijfseconomische elektronische publicaties in te duiken. Het zijn het Brugse Subsidia, één van de weinige databankspecialisten voor subsidiereglementeringen in België, en de vzw OCSBA, het opleidingsplatform van fiscaal expert Luc Taillieu uit Wevelgem.

In juli hield dit trio de bvba Multidisciplinary Electronic Systems boven de doopvont, met een startkapitaal van 750.000 frank. Elk bezit een derde. “Standaard Uitgeverij zorgt voor bijkomende kredietfinanciering,” zegt Ides Vanden Auweele, gedelegeerd bestuurder van Subsidia. Met die subsidie-, juridische en fiscale kennis in één vennootschap wil M.E. Systems nu concurrenten als CED-Samson van uitgeversgroep Wolters Kluwer of het Limburgse Fiscalc te lijf gaan.

Standaard Uitgeverij tobde al een tijdje over de uitbouw van haar elektronische tak. Twee jaar terug plande het een joint venture met de firma Index (uit Koksijde), een fiscale databankspecialist die bekendheid verwierf met zijn website op het Internet ( http://www.index.be). “Maar de structurele wijze waarop zij hun informatie opslaan en ook enkele persoonlijke wrijvingen leidden tot het stopzetten van die gesprekken,” vertelt Roger Goossens van Standaard Uitgeverij.

Zowel Index als Subsidia legden nu naar eigen zeggen contacten met Isabel, het netwerk van de banken, om daar hun informatie op aan te bieden. Maar wat Internet-plannen betreft, houdt Standaard Uitgeverij nog even de boot af. Zegt Goossens : “We zijn wel bereikbaar per modem op onze BBS of bulletin board system. En van zodra de tijd rijp is en de veiligheidsproblemen op het Net opgelost raken, dan kunnen we in een mum van tijd overschakelen.”

Aan precieze financiële voorspellingen hoe M.E. Systems zal evolueren, wil Ides Vanden Auweele zich liever niet wagen. Maar ” break-even en een omzet van rond de 7 miljoen frank in het eerste boekjaar” acht hij, na enig aandringen, niet onhaalbaar. Het investeringsbudget voor dit jaar ligt op 7 à 8 miljoen frank.

LUC TAILLIEU, IDES VANDEN AUWEELE EN ROGER GOOSSENS (M.E. SYSTEMS) Met concurrenten als CED Samson en Fiscalc in het strijdperk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content