De wereld in transitie

De manier waarop de mensen over de wereld denken verandert radicaal in 2015. Zaken waaraan al jaren niet meer wordt getwijfeld, staan op hun kop. 2015 levert een reeks statistische mijlpalen op, vooral in economie en technologie.

De opvallendste verschuivingen zijn van geo-economische aard. Dankzij de schaliegasrevolutie nemen de Verenigde Staten de fakkel over van Saoedi-Arabië als de grootste olieproducent ter wereld (grafiek 1). Dat zet de internationale betrekkingen in een nieuw licht, aangezien de toegang tot olie vaak een bepalende factor is geweest in de Amerikaanse buitenlandse politiek. Het Internationaal Energieagentschap voorspelt dat de Amerikaanse superioriteit in de olie-industrie nog tot minstens 2050 voortduurt.

Maar ook Azië blijft groeien en dat weerspiegelt zich in een aantal opvallende cijfers. Volgens Capgemini en RBC Wealth Management wordt 2015 het jaar waarin de gezamenlijke rijkdom van alle Aziatische vermogende particulieren (die ten minste 1 miljoen dollar waard zijn) die van Noord-Amerika overschrijdt. Danny Quah van de London School of Economics berekende het economische zwaartepunt van de wereld. Hij is van mening dat het naar het oosten beweegt. Door de opkomst van Azië verschuift het in de zeventig jaar tussen 1980 en 2050 van het midden van de Atlantische Oceaan naar ergens tussen India en China. Tegen 2015 ligt het zwaartepunt in Bandar-e Mahshahr in Iran, aan het uiterste noordoosten van de Perzische Golf (grafiek 2).

China zet twee statistische mijlpalen neer. Ten eerste overschrijden de directe buitenlandse investeringen van het land waarschijnlijk de inwaartse geldstroom (grafiek 3). Die tendens geeft weer hoe China is uitgegroeid tot een economische wereldmacht. Ten tweede wil China voor het eerst in de moderne geschiedenis het jaar ingaan als de grootste economie ter wereld. Het overtreft dan zelfs Amerika, althans wat koopkrachtpariteit betreft (grafiek 4).

Macht

Na rijkdom komt macht. Volgens het onderzoeksbedrijf IHS Jane’s wordt in 2015 in de regio Azië-Stille Oceaan (buiten China) evenveel geld uitgegeven aan defensie als in de Europese Unie (grafiek 5).

De technologie evolueert voortdurend. In 2015 worden meer tablets dan pc’s verkocht (grafiek 6). In Amerika worden er meer inkomsten gepuurd uit internetreclame dan uit alle advertenties in kranten, magazines en op aanplakborden samen (grafiek 7). Vreemd genoeg overschrijdt het aantal gsm-abonnementen de totale wereldbevolking (grafiek 8). Sommige mensen hebben meer dan één account, vooral in landen met onbetrouwbare verbindingen.

In 2015 zijn meer mensen actief op Facebook dan China inwoners heeft (grafiek 9). Als het sociale netwerk een land was, was het de meest bevolkte natie ter wereld.

De auteur is dataredacteur van The Economist.

KENNETH CUKIER

Het economische zwaartepunt van de wereld beweegt naar het oosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content