De wereld in 2025

Met zijn fonds Thematic Sicav World Equities zet Bank Degroof in op de demografische evolutie en de opmars van de groeilanden.

Thematic Sicav World Equities

• ISIN-code: LU0842940396

Tegen 2025 wonen er 8 miljard mensen op aarde. China heeft dan de grootste economie ter wereld en de klimaatopwarming zal zich nog verder hebben doorgezet. Alain Deneef, senior portfoliomanager bij Bank Degroof, heeft een reeks megatrends geïdentificeerd en er vijf thema’s uit afgeleid die hij heeft ondergebracht in een fonds: energie, grondstoffen, voeding, de consumptie in de opkomende landen en de vergrijzing.

Energie

“Het energieverbruik blijft toenemen”, verwacht Deneef. “Tussen 2010 en 2025 stijgt de energievraag naar schatting met 1,3 procent per jaar, terwijl de olieproductie slechts groeit met 1 procent. Dat betekent dat er in de oliesector nieuwe investeringen nodig zijn, wat onder meer gunstig is voor de oliedienstenbedrijven. Ook alternatieve energiebronnen worden de komende jaren belangrijker. Een belegging in energie die alleen inzet op de grote oliemaatschappijen heeft weinig kans op slagen.”

Grondstoffen

“De verstedelijking rukt de volgende jaren verder op. Tussen 2000 en 2025 verdubbelt de stedelijke bevolking in China en India tot 1 miljard en 500 miljoen mensen. Dat brengt een grote behoefte aan infrastructuur met zich. 400 miljoen Indiërs hebben nog altijd geen toegang tot elektriciteit”, aldus Deneef. De consumptie van mineralen en metalen zal daardoor exponentieel toenemen. “De mijnaandelen hebben vorig jaar ondermaats gepresteerd. Maar hun fundamenten zijn sterk verbeterd. Hun voorraden zijn bijvoorbeeld gedaald.”

Voeding

De wereldbevolking groeit elk jaar met 70 à 80 miljoen mensen. Dat fenomeen en de klimaatopwarming zetten de productie van voedingsmiddelen sterk onder druk. Alain Deneef: “De maïsvoorraden bevinden zich op het laagste niveau sinds 1973. Daardoor groeit de behoefte aan meststoffen, pesticiden en resistente zaden die het rendement van de gewassen kunnen verhogen.”

Consumptie in de opkomende landen

Wereldwijd groeit de middenklasse elk jaar met 5 procent. Driekwart daarvan komt uit Azië. “De luxebedrijven en de sector van de westerse consumptiegoederen kunnen het meest profiteren van de opmars van de Aziatische middenklasse”, stelt Alain Deneef. “Chinezen associëren de Europese merken met kwaliteit en stellen daar meer vertrouwen in dan in lokale producten.”

De vergrijzing

650 miljoen mensen op aarde zijn zestig jaar of ouder. In 2050 behoren meer dan 2 miljard mensen tot die leeftijdsgroep. Die evolutie veroorzaakt onder meer veranderingen in de consumptiesector en de gezondheidszorg. “Diabetes is een van de ziektes van deze eeuw, net als zwaarlijvigheid”, verwacht Deneef.

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content