DE WEG NAAR INDIA

Wat doe je wanneer schrijnwerkers uit Zaffelare te duur zijn ? Je krikt de kwaliteit van Indiase meubelmakers omhoog.

Delokaliseren omdat de loonkosten te hoog liggen ? Zeker. Er zijn bedrijven die daar geen moeite mee hebben. De bvba Crest Import uit Zaffelare bijvoorbeeld, een groothandel die antiek collecteert in India en de stukken daarna restaureert en ombouwt. “Antiek” betekent materiaal van rond de eeuwwisseling : meubilair, gebruiksvoorwerpen, delen van huizen zoals deuren, balkons en zuilen, tot zelfs volledige huizen. Tot 1994 voerde de firma het materiaal vooral in uit India. Het werd vervolgens in de Belgische schrijnwerkerij bewerkt. Maar sinds 1994 is een eigen bvba in Madras, Crest Arts and Crafts, aan de slag.

Piet Vanasten, de belangrijkste aandeelhouder van de bvba in Zaffelare, sloot daarvoor een overeenkomst met zijn Indiase zakenpartner Rajendran. Rajendran is een succesvolle Indische zakenman, hoofdzakelijk actief in de textielsector. Zijn bedrijf is onder meer de grootste leverancier van katoen aan het Amerikaanse Levi’s jeans.

“Vroeger werden de stukken overgebracht naar Zaffelare om op te knappen en te restaureren. Nu vervaardigen we zoveel mogelijk ter plaatse. Ik zou wel willen aanwerven in België. Maar de loonkosten zijn gewoon te hoog. Crest Import wordt op termijn vooral een distributie- en verkoopcentrum,” verantwoordt Vanasten zijn keuze. In België werd het aantal personeelsleden teruggeschroefd van zeven naar vier. In Madras kunnen momenteel vijftien Indiërs aan de slag. Maar hun aantal verdubbelt, nog voor het jaareinde. “De lonen zijn onvergelijkbaar. Een master carpenter krijgt 300 frank per dag. Dat is naar Indische maatstaven zeer goed betaald.” Maar Vanasten kampt ook met negatieve aspecten. De loyauteit tegenover de firma is onbestaande, “het werkritme tien keer zo laag”. Bovendien stuurt Zaffelare enkele maanden per jaar een schrijnwerker naar Madras om het kwaliteitsbewustzijn op te krikken.

Crest Import en zijn Indiaas zusterbedrijf zijn actief op de Belgische, Nederlandse en Amerikaanse markt. De VS zijn vandaag goed voor 35 % van de omzet, die in 1995 in Zaffelare 15 miljoen frank bedroeg. Vanaf september wordt de Amerikaanse markt rechtstreeks via India beleverd. Zegt Vanasten : “In de Benelux is de concurrentie enorm. De Amerikaanse markt is zeer vatbaar voor ons product. Amerikanen zijn happig op al wat koloniaal is en zijn roots in Groot-Brittannië heeft.” In België en Nederland wordt de detailzaak, de design-gerichte meubelzaak beleverd. In de VS wordt met groothandelaars gewerkt. Straks worden die beleverd vanuit Madras. En vergeten ze Zaffelare.

PIET VANASTEN (CREST IMPORT) Sorry, maar Zaffelare is té duur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content