De verticale steden van de 21ste eeuw

Nadat wolkenkrabbers jarenlang synoniem waren van kantoren, kiezen bouwpromotoren vandaag steeds vaker voor een mix van appartementen, shoppingcentra, kantoren én hotels. Een overzicht van ‘s werelds meest tot de verbeelding sprekende torengebouwen.

Meest luxueuze woontoren

Bij de oplevering in 2003 was Highcliff (de linkertoren op de foto) de op één na hoogste woontoren ter wereld, na de Trump World Tower in New York. Vandaag bekleedt het gebouw wereldwijd de twaalfde plaats. Naast de luxueuze inrichting spreken vooral de uitzonderlijk mooie ligging en de vrije ruimte rond het gebouw tot de verbeelding: een zeldzame luxe in een volgebouwde stad als Hongkong. Highcliff werd meerdere keren bekroond en werd ook geselecteerd door het New Yorkse Museum of Modern Art voor de tentoonstelling ‘Tall Buildings’ in 2004.

> Highcliff, Hongkong (China)

Toren van 73 verdiepingen, 253 meter hoog (2004)

Oppervlakte: 34.922 m2, 298 parkeerplaatsen, 113 flats

Projectontwikkelaar: Highcliff Investment Ltd., Central Development Ltd.

Architect: Dennis Lau & Ng Chun Man

Architects & Engineers (H.K.) Ltd.

Hoogste winkelcentrum ter wereld

Boven het winkel- en vrijetijdscentrum MegaBox torenen twee identieke kantoorgebouwen uit van vijftien verdiepingen. Het volledige complex omvat onderaan het ‘hoogste’ winkelcentrum ter wereld, dat niet minder dan negentien verdiepingen telt. Naast het grote aantal verdiepingen is het gebouw om diverse andere redenen uitzonderlijk: het bevindt zich in een voormalige industriële buurt die momenteel een nieuwe bestemming krijgt, op flinke afstand van de dichtbevolkte wijken en het toeristische en zakelijke hart van de stad. Bovendien ligt het zo’n 400 meter verwijderd van het dichtstbijzijnde metrostation. Toch is het centrum een commerciële voltreffer sinds het in juni 2007 de deuren opende. Dergelijke projecten zijn bij ons niet meteen voor morgen. Voor het Belgische publiek vormt een derde verdieping in een winkelcentrum al een onoverkomelijk obstakel, laat staan een centrum met een twintigtal verdiepingen.

> MegaBox at Enterprise 5, Hongkong (China)

Winkel- en vrijetijdscentrum van 19 ver-diepingen, met tweelingkantoortorens van 15 verdiepingen (2007)

Oppervlakte: 151.000 m2

Projectontwikkelaar: Kerry Properties

Adviserend architect voor het ontwerp:

The Jerde Partnership

Architect: Wong Tung & Partners Ltd.

Grootste gemengde complex van Europa

De Federation Tower wordt met voorsprong het hoogste vastgoedcomplex van Europa. De top van de hoogste toren bevindt zich op 365 meter hoogte, en de centrale structuur wordt zelfs 509 meter hoog. De uiteenlopende invulling maakt het gebouw tot een van de meest diverse vastgoedcomplexen: het zal een winkelcentrum omvatten, een hotel met 362 kamers, kantoren, appartementen … en bovendien wordt het centrale gedeelte een attractie op zich, dankzij de panoramische liften naar het uitkijkpunt op de 89ste verdieping.

> Federation Tower, Moskou (Rusland)

Westelijke toren: 63 verdiepingen, 242 meter hoog (2007)

Oostelijke toren: 95 verdiepingen, 365 meter hoog (2009)

Oppervlakte: 190.000 m2 kantoren; 64.000 m2 appartementen; een Grand Hyatthotel van 40.000 m2 en ongeveer 16.000 m2 aan commerciële ruimtes

Projectontwikkelaar: Mirax Group

Architect: Professor

Peter Schweger, ASP Schweger Assoziierte Gesamtplanung (Hamburg), en Sergei Tchoban, van nps tchoban voss (Berlijn)

Hoogste hotel … en dat al 30 jaar lang

Van de belangrijkste torentypes die we hebben vermeld, ontbreekt alleen nog het hotel. Het hoogste ter wereld werd gebouwd in 1976 en blijft dertig jaar na datum nog steeds uiterst modern. Het Westin Peachtree Plaza moet niet onderdoen voor een aantal recentere, cirkelvormige torens die het voorbije decennium vooral in Duitsland werden opgetrokken. Origineel aspect: de architect van het Westin Peachtree Plaza was tegelijk ook de ontwikkelaar van het gebouw. Een architect-projectontwikkelaar? Dit gebouw toont aan dat het idee misschien niet zo vergezocht is als men in onze contreien meestal denkt.

> Westin Peachtree Plaza, Atlanta, (Verenigde Staten)

Toren van 73 verdiepingen, 220 meter hoog (1976)

Hotel: 1068 kamers

Projectontwikkelaar: Portman properties

Architect: John Portman & Associates

Hoogste toren ter wereld … voorlopig toch

Met zijn 509 meter is de Taipei 101 sinds 2004 de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Lang zal het gebouw die titel overigens niet in handen houden: in 2009 zal de Burj Dubai namelijk met ruime voorsprong de fakkel overnemen. Waarom 101 verdiepingen? Tijdens een recente ontmoeting tussen Georges Binder, hoofd van Building Data SA, en projectontwikkelaar Harace Lin, voorzitter van Taipei Financial Center Corp., in de kantoren van Lin op de 59ste verdieping van de toren, verklaarde Lin: “Honderd zou een perfect aantal zijn, maar wij wilden beter doen dan perfect … ” Het uitkijkpunt op de 89ste verdieping wordt bereikt in niet meer dan 37 seconden, dankzij liften met drukcabines.

> Taipei 101, Taipei (Taiwan)

Toren van 101 verdiepingen, 509 meter hoog (2004)

Oppervlakte: 193.400 m2

kantoren en een winkelcentrum van 77.033 m2

Projectontwikkelaar: Taipei

Financial Center Corp.

Architect: C.Y. Lee & Partners Architects/ Planners

Door Philippe Coulée

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content