DE VERBODEN VRUCHT

Vanuit Bredene wordt heel Europa bevoorraad met poitin, de Verboden Vrucht van Ierland.

Eens Ierland, altijd Ierland ? De West-Vlaming Jean Verplancke is alvast in de ban van het “groene eiland”. Niet alleen persoonlijk (hij huwde met de Ierse Alice Power) maar ook zakelijk. Na talrijke bezoeken aan Eire, startte hij in 1992, in Bredene, zijn bvba Shannon, een verdeler van Ierse producten.

Het aanbod ligt vandaag op kopers te wachten in een soort van winkel in Bredene. Dat gaat van Ierse cakes over kaas, thee, zalm tot wollen truien, zogenaamde overgooiers en geestrijke dranken. Wat dat laatste betreft, hebben de Ieren nogal wat in huis. De tandem Verplancke-Power loopt vooral hoog op met de zogenaamde poitin (spreek uit : potsjien), een 300 jaar oude voorloper van de traditionele whiskey, “maar straffer nog”. Shannon dient als distributiecentrum van de poitin voor het hele Europese vasteland. Volgens Verplancke neemt de belangstelling voor dit geestrijke vocht langzaam maar zeker toe in de Belgische horeca.

In Ierland zelf wordt de poitin gebrandmerkt als verboden vrucht : de drank mag niet op de Ierse markt, om de lokale, sterk vertegenwoordigde whiskey-industrie (en dus ook de Ierse accijnzen) geen fatale slag toe te brengen. Het Ierse familiebedrijf Bunratty Winerey kreeg als enige wél de toelating om het goedje te exporteren naar de rest van Europa en zelfs naar de VS. Shannon, dat als bruggenhoofd dienst doet, heeft niet alleen poitin op het schap staan, maar evenzeer mead (een honing- en kruidendrank) of eblana, een typisch Ierse likeur.

“De Ierse producten hebben in het algemeen een grote aantrekkingskracht op de consument omdat ze synoniem staan voor natuurlijke producten,” zegt Verplancke. “De koper weet dus wat hij in huis haalt.”

Mega-ambities hebben Verplancke en Power niet met hun Shannon. “We staan nu, na vijf jaar werking, voor een omzet van zowat tien miljoen frank, en we kunnen daar best vrede mee nemen,” zegt Verplancke. “Want alleen mijn vrouw kan zich voltijds met de zaak bezig houden. Ik werk zelf als scheepsmanager bij Holeyman Sally, en vroeger bij de RMT. Shannon is een soort van hobby.”

JEAN VERPLANCKE EN ALICE POWER (SHANNON) Ierse producten zijn natuurproducten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content