De veelbelovende Cameron Smith

CAMERON SMITH Smith is een heel complete speler, die mentaal ijzersterk is. © PGA TOUR

De briljante winnaar van het recente Players Championship, Cameron Smith, wordt volgende week een van de grote outsiders op de Masters. De 28-jarige Australiër is in topvorm. Bovendien houdt hij van het aartsmoeilijke parcours van Augusta, waar zijn grote precisie van pas komt. In 2020 werd Smith al eens tweede in de Masters. Hij werd toen ook de eerste speler in de geschiedenis van de grand slam die vier kaarten van minder dan 70 indiende.

Qua bekendheid kan Cameron Smith nog niet tippen aan de topspelers. Met zijn kleine blonde snorretje ziet hij er niet meteen uit als Jordan Spieth en hij heeft lang niet het charisma van Rory McIlroy. Maar hij is een harde werker en gaat er in alle stilte op vooruit. Smith won al zeven toernooien bij de profs. Zijn twee titels in de PGA Tour dit jaar, in Hawai en de TPC Sawgrass, zorgden ervoor dat hij naar de zesde plaats op de wereldranglijst kon klimmen.

Smith is afkomstig uit Brisbane. Hij werd geboren in een bescheiden arbeidersgezin in New South Wales en ontdekte de golfsport toen hij zijn vader vergezelde. Het bleek dat Cameron goed uit de voeten kon met de club. Hij werkte zich op, eerst in het Australische circuit en daarna in de Verenigde Staten.

Australië leverde al heel wat topspelers af. In de jaren vijftig won Peter Thomson vijf keer de Britse Open. In de jaren tachtig kwam de legendarische Greg Norman, die twee keer de Claret Jugs mee naar huis nam en de nummer één van de wereld werd. Jason Day won het PGA Championship en Adam Scott werd de eerste Australiër die het groene jasje van de Masters aantrok.

Cameron Smith koestert de ambitie in het spoor van zijn beroemde landgenoten te treden. Hij is een eerder instinctieve speler die technisch heel begaafd is: onnavolgbaar in het korte spel en met de ijzers. Zijn drive verbeterde hij door fysiek keihard te werken. Smith is een heel complete speler, temeer omdat hij mentaal ijzersterk is. Op de laatste dag van het Players Championship sloeg hij tien birdies en maakte hij een paar onwaarschijnlijke putts. Op de beruchte zeventiende hole, een piepkleine green omzoomd door water, stond hij onder hoge druk, maar hij aarzelde niet om meteen voor de vlag te gaan.

Om zich voor te bereiden op de Masters speelde de Australiër niet mee in het WGC Match Play, maar bleef hij in zijn huis in Florida, samen met zijn ouders. Smith komt straks dan ook heel fris en uitgerust aan de afslag van de Masters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content