De vastgoedondernemers rond prins Laurent

Vastgoedondernemer en graaf Rodolphe D’Oultremont speelt een sleutelrol in het financiële netwerk van prins Laurent, leert een onderzoek van Trends. Niet alleen is hij gedelegeerd bestuurder van Compagnie des Eoliennes, de vennootschap die eigenaar is van de prinselijke villa in Sicilië, zoals Het Laatste Nieuws dit weekend onthulde. De man leidt ook de economische spin-off van Laurents ecologische activiteiten. Dat is het bouwbedrijf Renewable Energy Construct Arlon 67, dochter van een door de prins in 2006 opgerichte privéstichting: Global Renewable Energy and Conservation Trust (GRECT).

REC Arlon is gevestigd op hetzelfde adres als het ‘Renewable Energy House’, het door Laurent bedachte ecohuis dat wordt gehuurd door de Europese federatie voor hernieuwbare energie (Erec in het Engels) en andere ecologische organisaties. De eigenaar van het 2000 m2 grote gebouw is de vastgoedvennootschap Cerbux Invest. De regering gaf die vorig jaar een ‘facultatieve toelage” van 50.000 euro voor het project. Volgens de meest recente publicatie (2006) is Cerbux ook voor 75 % eigenaar van Compagnie des Eoliennes, dus van de Siciliaanse villa van de prins.

De gedelegeerd bestuurder van Cerbux is opnieuw graaf d’Oultremont, die actief is in ettelijke vastgoedvennootschappen. In Cerbux zetelt ook Michel Pilette, bestuurder bij REC Arlon. Pilette, gewezen topman van vastgoedmakelaar Jones Lang Wootton, richtte Eoliennes trouwens in 2002 op met als enige doel: “De aankoop en het beheer van een gebouw genaamd Villa Sofia op Panarea” (bron: HLN).

De andere oprichter van Eoliennes is The Value Group, met als gedelegeerd bestuurder vastgoedondernemer Philippe De Backer, topman van het advieskantoor Bain & Company. De derde bestuurder van Eolinnes is ene Dirk De Paepe, die met de prins en Rik Van Aerschot de vzw Global Sustainable Development Trust heeft opgericht in november 2007. Een bestuurder van deze vzw is d’Oultremont.

Van Aerschot zetelt ook in de raad van bestuur van Cerbux en is momenteel gedelegeerd bestuurder van de vzw Kint, waarvan is prins voorzitter is. De gewezen directeur van Kint, Jacques Wirtgen, nam de voorbije zomer ontslag omdat de prins onkosten van zijn privéstichting GRECT zou hebben verschoven hebben naar Kint, dat publiek wordt gefinancierd. Dit heeft geleid tot vragen in het Vlaams Parlement.

Een andere bestuurder bij REC Arlon is Serge Villain, voorzitter van de Société Regionale d’Investissement de Bruxelles, die er ook bestuurder en aandeelhouder is.

Naast de al genoemde personen, cirkelen er rond de prinselijke privéactiviteiten nog een aantal zakenlui. Zo is Pierfrancesco Pozzi Rocco, gewezen topman bij vastgoedexpert DTZ, een van de bestuurders van GRECT. Hij bevindt er zich in goed gezelschap met de haast onvermijdelijke gewezen topman van de Generale Maatschappij, Etienne Davignon.

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content