De val van de goden

Een reusachtige hangar op de verlaten werf van het vroegere Cockerill Yards in Hoboken vormt het decor voor ‘De val van de goden’ door Theatergroep Hollandia.

Een deel van zijn faam dankt Theatergroep Hollandia uit het Nederlandse Zaandam aan zijn weldoordachte locatieprojecten. In het kader van de Zomer van Antwerpen is het gezelschap neergestreken op de verlaten scheepswerf van BM Titan, de voormalige Cockerill Yards, in Hoboken. Een reusachtige hangar vormt het decor voor ‘ De val van de goden‘, een toneelbewerking van Luchino Visconti’s film ‘La Caduta degli Dei’, bij ons bekend als ‘The Damned’ (1969).

Wat co-regisseurs Johan Simons en Paul Koek in ‘De val van de goden’ boeit, is de vraag naar de “moraal van de macht”. Reeds eerder lieten zij hiervoor hun oog vallen op Italiaans tekstmateriaal vallen: de voorstellingen ‘Varkensstal’ (1996) en ‘Twee stemmen’ (1997) waren gebaseerd op het werk van Visconti’s jongere collega Pier Paolo Pasolini.

In ‘La Caduta degli Dei’ laat Luchino Visconti (1906-1976) zien hoe topindustriëlen zich in de strijd om de macht uitleveren aan het nazi-regime. Visconti kende de wereld waarover hij het had: hij was van adellijke komaf en behoorde tot een van de rijkste industriële families van Milaan. In de jaren dertig koos hij openlijk partij tegen het fascisme. Voor ‘La Caduta degli Dei’ liet hij zich inspireren door het zwarte verleden van de Duitse firma Krupp, de staalgigant die wapens fabriceerde voor het nationaal-socialisme, ook al was dit krachtens de Vrede van Versailles in 1919 verboden. De machtsstrijd binnen het bedrijf (in de film de Essenbeck Staalfabrieken geheten) wordt weerspiegeld in de broederstrijd tussen de SA en de SS binnen de nationaal-socialistische partij. Visconti’s scenario doet erg Shakespeariaans aan, met Friedrich Bruckmann (in de film vertolkt door Dirk Bogarde) als de Macbeth die via zijn geliefde Sophie von Essenbeck het familiebedrijf infiltreert en er de macht grijpt. Sophies zoon Martin staat echter klaar om zich te wreken.

Johan Simons en Paul Koek kiezen ervoor om hun acteurs meerdere rollen te laten spelen. Zo zou moeten blijken dat een mens niet a priori goed of slecht is, maar meerdere mogelijke persoonlijkheden in zich verenigt. Topacteur Jeroen Willems bijvoorbeeld vertolkt de drie opeenvolgende president-directeuren van het bedrijf. Elsie de Brauw speelt de vrouwen achter de mannen. Fedja van Huêt en Peter Paul Muller zijn de andere bekende Hollandianamen in de rolbezetting. De muziek werd geschreven door de Duitse componist en theatermaker Heiner Goebbels en bewerkt door Paul Koek.

Theatergroep Hollandia met ‘De val van de goden’: tot en met 27 augustus, alsook van 1 tot 4 september en van 7 tot 11 september, telkens om 20 uur, op locatie Cockerill Yards – BM Titan, Leo Bosschartlaan 20, Hoboken. Reserveren bij deSingel: tel. 03/248.28.28.

P. Anthonissen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content