“De vakbonden negeren een recht van de mens”

Van procureur Bart Van Lijsebeth mogen stakers enkele vitale wegen niet meer blokkeren. Volgens advocaat Thierry Claeys zijn het de vakbonden die de principes van de democratie in vraag stellen.

Vorige vrijdag bakende de Antwerpse procureur Bart Van Lijsebeth een aantal vitale wegen af die bij stakingsacties niet meer mogen worden geblokkeerd. De Kennedytunnel, de A12, de E313 en E17 en de hele Antwerpse Ring zijn voortaan verboden terrein voor manifestanten. Overtreders moeten door de politie worden geïdentificeerd, en zij kunnen straffen en schadeclaims krijgen. De vakbonden reageerden furieus op deze “indijking van het stakingsrecht”.

“Het zijn de bonden zelf die de principes van de democratie in vraag stellen,” reageert Thierry Claes van het advocatenkantoor Claeys & Engels. De specialist arbeidsrecht, bekend van de “formule-Claeys”, ontkent dat er een conflict is tussen economische belangen en stakingsrecht.

THIERRY CLAEYS (CLAEYS & ENGELS). “Dat is een totaal verkeerde voorstelling. De argumenten zijn niet economisch. De procureur doet niets anders dan verschillende uitspraken van rechtbanken bevestigen. Het stakingsrecht bestaat, maar het mag niet ingaan tegen de vrijheden van anderen. Anders tast je de principes van de democratie aan.

“Wegen blokkeren is het stakingsrecht misbruiken. Geen enkele rechter zal een arbeider het recht op staken ontzeggen. Piketten kunnen ook, mits er geen geweld wordt gebruikt om werkwilligen tegen te houden. Maar wanneer je buiten het bedrijf wegen gaat afsluiten, pleeg je een misdrijf. Het gaat zelfs niet alleen om de wegen die Van Lijsebeth opsomde, maar om alle openbare wegen. Wanneer u op uw eentje de E17 gaat blokkeren, wordt u vervolgd. Ik zie niet in waarom dat anders zou zijn wanneer het collectief gebeurt. Het kan niet dat mensen worden geblokkeerd die niets met uw conflict met de werkgever te maken hebben, zoals vorig jaar in Zaventem gebeurde.”

De vakbonden noemen dit “een zoveelste uiting van inmenging van de rechterlijke macht bij sociale conflicten”.

CLAEYS. “Ofwel aanvaard je de rechtsstaat en dan leg je je erbij neer dat een rechter een oordeel velt wanneer twee of meer mensen een probleem hebben met elkaar. Ofwel zeg je dat rechters over bepaalde zaken niets mogen zeggen en dan geldt daar alleen nog het recht van de sterkste.

“De bonden negeren een essentieel mensenrecht, namelijk het recht om naar de rechtbank te stappen. Er is een duidelijk onderscheid tussen staken en daden die niet legitiem zijn. In België kunnen tien stakers een bedrijf van 1000 mensen lamleggen. In Nederland bijvoorbeeld is het stakingsrecht veel meer gereglementeerd: je moet er bepaalde opzegtermijnen respecteren.”

Dit is een omzendbrief, geen wet. Hoe zwaar weegt dit initiatief juridisch?

CLAEYS. “Dit is een richtlijn voor hoe de politie moet optreden in de provincie Antwerpen. De omzendbrief zelf heeft geen juridische waarde, maar strookt perfect met eerdere rechtspraak en de democratische principes. Het parlement heeft het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens namelijk al goedgekeurd.”

L.H. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content