DE TROEVEN VAN XIAN

Directeur Chen Hui van het investeringsbureau van de Xian Hi-tech Industries Development Zone wijst op een maquette van vijf op zeven meter, minutieus gedetailleerd, de locaties aan van Xian Thiebaut en XFIS. “In 1991 was hier alleen landbouwgrond. Toen Tubes Souples in 1999 bouwde, was er zes vierkante kilometer ontwikkeld, nu al 34. Van de 6000 bedrijven zijn 10 % buitenlandse joint ventures. 95 % van de investeringen in biotechnologie, farmaceutica, nieuwe materialen en elektronica zijn privé, samen zo’n 2,8 miljard euro.” In deze nieuwe stad met 60.000 inwoners, woonwijken, groene ontspanningsruimten, dure hotels en shoppingcentra werken 220.000 mensen. Chen Hui duidt Intel, NEC, Fujitsu en Infineon aan, een Duits elektronicabedrijf dat hier zijn eerste onderzoekscentrum buiten Duitsland vestigde: “Dertig expats en 260 researchers. Over vijf jaar, na een investering van 100 miljoen euro, zal Infineon hier duizend onderzoekers hebben.” Chen Hui noemt zes redenen waarom Xian en Shaanxi strategische locaties zijn.

1 Gekwalificeerd personeel

“Xian is met 37 staatsuniversiteiten en 68 privé-instituten de derde pool, na Peking en Sjanghai, voor hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Er studeren momenteel 800.000 studenten. Hier vind je makkelijker gekwalificeerd personeel dan in de kustgebieden.”

2 Ervaren partners

“In de tijd van de planeconomie was Xian een belangrijk industrieel centrum voor luchtvaart, autoassemblage, elektronica en mechanica. Die staatsbedrijven worden geprivatiseerd. ABB, Daikin, Brother, Volvo, Boeing en Airbus, maar ook kleine bedrijven, vinden hier bekwame partnerbedrijven en risicokapitalisten. De privé-sector groeit in Shaanxi met meer dan 20 % per jaar en tekent al voor de helft van het bruto binnenlands product van de provincie.”

3 Lage werkingskosten

“Lonen zijn 50 tot 60 % lager dan in Peking en Sjanghai: gemiddeld zo’n 1200 euro per jaar. Voor 500 euro per vierkante meter koop je een appartement, dat is de helft van de prijzen in Sjanghai en Peking. De prijs voor de duurste klasse kantoren bedraagt 600 euro per vierkante meter. Elektriciteit kost 50 cent per kilowattuur, tegen 90 cent in Sjanghai en 60 in Peking of Ghendu.”

4 Geen elektriciteitstekort

“Er is voor heel het land een elektriciteitstekort van 30 miljoen kilovoltampère. Sjanghai en de kustgebieden hebben een tekort van 18 miljoen kilovoltampère. In de kustgebieden is er een capaciteitstekort van 36 miljard kilowattuur, Shaanxi heeft dat probleem niet en levert 4 miljard kilowattuur aan andere provincies.”

5 Centrale ligging

“Naarmate het binnenland ontwikkelt, zal ook het economische centrum verschuiven. In een straal van 2000 kilometer liggen tien provinciehoofdsteden en woont de helft van de Chinese bevolking. Dat is interessant voor wie de Chinese markt wil aanpakken. Zeker voor high-techproducten en producten met hogere toegevoegde waarde moet je hier zijn, maar ook voor export. We hebben dagelijks elf internationale vluchten naar Oost- en Zuidoost-Azië en vanaf 2005 wordt de cargovlucht naar Nuremberg aangevuld met rechtstreekse passagiersvluchten naar Europa en Amerika.”

6 Rijke geschiedenis en cultuur

“We hebben golfbanen, maar de aantrekkelijkheid van Xian zit in zijn rijke historische verleden.”

Voor zijn high-tech- en industriezones met douanefaciliteiten biedt Shaanxi allerlei incentives en fiscale voordelen. Maar die worden volgens Chen Hui toegekend à la tête du client, afhankelijk van het belang van de investering. Doorgaans geniet een nieuwkomer een belastingvrijstelling gedurende twee jaar op de winst, vanaf het derde jaar bedraagt de belasting 7,5 %. Ze verdubbelt na verloop van tijd, maar dat is nog altijd de helft van de 33 % vennootschapsbelasting in China. Registratie van een bedrijf duurt maximaal tien dagen. “Voor Infineon was de zaak geklaard in één dag,” lacht Chen Hui.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content