“De transformatie is nog niet rond”

BRENDA BARNES (SARA LEE). “Het zal nooit geraken waar ik het wil hebben ( lacht). We staan wel ongeveer waar we rond deze tijd wilden staan, en daar ben ik opgetogen over. Maar we hebben nog veel werk voor de boeg. Er dienen zich veel kansen aan en dat vind ik opwindend.”

Bedoelt u overnamekansen?

BARNES. “Neen, kansen om bijvoorbeeld een beter kopje koffie te maken of om een nieuwe machine te produceren die koffie op de juiste manier verdeelt. Of de kans om nieuwe klanten te vinden of een product dat we nog moeten uitvinden.”

Hebt u nog ingrijpende herstructureringen in de lade liggen?

BARNES. “Neen. We hebben 40 % van onze activiteiten afgestoten en dat soort herstructurering komt er niet meer. Toch mag je niet zeggen dat onze transformatie daarmee afgerond is. Eigenlijk geef ik hier nooit commentaar op, maar kijk, we hebben onder meer een broodbedrijf gekocht in de VS, insecticidenactiviteiten in Rusland en we lanceerden een joint venture in India. We zorgen er eerst voor dat we onze kernactiviteiten een stuk sterker maken voordat we een nieuwe activiteit opstarten.”

Het kost blijkbaar tijd en moeite om analisten te overtuigen van het potentieel van dit afgeslankte bedrijf.

BARNES. “Ze waren niet bepaald gepassioneerd door onze plannen. We leden onder het feit dat men niet geloofde dat we zouden slagen in onze opzet, omdat Sara Lee toen niet de reputatie had altijd te doen wat het beloofde. Dus moesten we hen overtuigen dat we het serieus meenden, en daar zijn we denk ik na enkele jaren toch in geslaagd. De cijfers gaan de goede richting uit, wat natuurlijk ook helpt, maar zo bouw je stilaan geloofwaardigheid op.”

Hebt u er niet aan gedacht om in schijfjes af te slanken, bijvoorbeeld eerst met 20 % en later opnieuw 20 %? Dat was voor veel werknemers en waarnemers misschien makkelijker te verteren.

BARNES. “Ik weet dat we kritiek kregen op onze beslissing om meteen zo drastisch te snijden. En toch zou ik het opnieuw zo doen, want ik vind het niet gezond voor een bedrijf wanneer werknemers denken: ‘ Oh boy, er is al 20 % verdwenen, zijn wij nu aan de beurt?’. Er is niets verlammender dan in onzekerheid te moeten werken. Er was trouwens ook de kritiek dat we niet de beste prijs hadden bedongen, terwijl de biedingen zeer concurrentieel waren.”

Hoe kreeg u uw aandeelhouders zo ver om uw desinvesteringsprogramma te steunen?

BARNES. “Ze verwierven aandelen in beide bedrijven ( nvdr – Sara Lee en Hanesbrands) en hadden meteen de vrijheid om beide aandelen te verhandelen. Aandeelhouders wilden natuurlijk ook een rendement op hun investering, dus verbonden wij onszelf ertoe om de pay- outratio te houden op een gezonde 40 à 50 % en we verbonden ons ook tot een aandeleninkoop van 2,5 à 3,5 miljard dollar. Bovendien zijn we onze schuld aan het afbouwen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content