De traditie van de Belgian Open

RINKVEN De Soudal Open heeft alle ingrediënten om een succes te worden.

Voor 2 miljoen dollar prijzengeld. Een budget van bijna 5 miljoen euro. Een indrukwekkende deelnemerslijst met veertien spelers die deelnamen aan de Ryder Cup en 74 spelers die een toernooi in het Europese profcircuit hebben gewonnen: de Soudal Open, die donderdag van start gaat op het parcours van Rinkven in Antwerpen, heeft alle ingrediënten om een succes te worden.

Met de Soudal Open knoopt de Belgische golfsport aan met een traditie. De eerste editie van de Belgian Open werd al in 1910 georganiseerd. De overwinning ging toen naar de Fransman Arnaud Massy, die drie jaar eerder de British Open op zijn naam had geschreven. Op de erelijst staan nog andere klinkende namen zoals de Amerikaan Walter Hagen in 1924 en de Engelsman Henry Cotton in 1930, 1934 en 1938. En natuurlijk ook onze landgenoot Flory Van Donck: hij mocht de trofee niet minder dan vijf keer in ontvangst nemen (in 1939, 1946, 1947, 1953 en 1956). In die tijd was de Brusselaar een van de beste spelers ter wereld. In een recenter verleden, toen de golfsport al helemaal geprofessionaliseerd was, herinneren we ons de overwinning van illustere namen als de Ier Eamonn Darcy (1987), de Spanjaarden Jose-Maria Olazabal (1988) en Miguel Angel Jimenez (1992), de Noord-Ier Darren Clarke (1993) en de Engelsen Nick Faldo (1994) en Lee Westwood (1998 en 2000).

De Belgian Open werd meestal gespeeld op de parcours van de grote koninklijke clubs zoals de Ravenstein, de Antwerp, Spa, Latem, Waterloo, de Bercuit en het Zoute.

Ondanks de langzame democratisering is golfen niet meteen de populairste sport in ons land. Het neemt niet weg dat de Belgian Open altijd op de steun van grote en prestigieuze merken heeft kunnen rekenen, zoals Volvo, Peugeot, Renault, Piaget, Alfred Dunhill en Belgacom, de hoofdsponsor van de laatste drie edities in de twintigste eeuw op het Zoute. Die steun is er ook dit jaar, met Soudal. De wereldspeler in chemisch bouwmateriaal is de nieuwe hoofdsponsor van een nieuw toernooi dat modern, jong, leuk en van hoge kwaliteit wil zijn, om op die manier een ander publiek te bereiken, in een golflandschap dat volop aan het veranderen is. Uiteraard is er een vipdorp met lounges waar bedrijven en zakenmensen hun gasten kunnen ontvangen. Voor het grote publiek zijn allerlei vormen van animatie en ludieke wedstrijden gepland. Zaterdagavond is er een groot feest met een populaire deejay.

Rinkven is kampioen van de Interclubs

Rinkven verlengt zijn nationale kampioenstitel in de Interclubs Heren 1. In de finale won het overtuigend van Ravenstein (5,5- 1,5). Opnieuw maakten de beste spelers van het team (Jack Boeckx, Lev Grinberg en Louis Peeters) op de belangrijke momenten het verschil. De Antwerpse club haalde het ook in de categorie Heren 2.

Bij de vrouwen ging de landstitel in de categorie Dames 1 opnieuw naar Ravenstein. Het jonge en getalenteerde team versloeg Sart-Tilman met duidelijke cijfers: 7-0. Francesca De Roover, Elise Bishop, Louise Cuyvers en Victoria Dellicour speelden op een indrukwekkend niveau. De finales van de editie 2022 van de Interclubs vonden plaats op het historische parcours van de Royal Antwerp in Kapellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content