DE TOERNOOIDIRECTEUR

Zaterdag staat de voetbalmatch België-Nederland op het programma. Inzet is de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal ’98 in Frankrijk.

Voor het Europees kampioenschap voetbal in 2000 hoeft de strijdbijl niet te worden opgegraven, integendeel. De lage landen werken volop samen aan de voorbereiding van Euro 2000. Alain Courtois zal het hele project in goede banen leiden.

De secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond in die functie opgevolgd door Jan Peeters gaat vanaf 1 januari 1997 officieel als toernooidirecteur Euro 2000 door het leven. “Maar eigenlijk ben ik dat vandaag al,” legt Alain Courtois uit, die elke week van woensdag tot vrijdag terug te vinden is in het PSV-stadion in Eindhoven om er Euro 2000 voor te bereiden. “Het EK, dat is na het WK voetbal en de Olympische spelen de derde grootste sportmanifestatie ter wereld. Anderhalf miljoen voetballiefhebbers komen het toernooi van dichtbij volgen, er nemen zestien landen aan deel en dan is er nog de coördinatie tussen twee landen, twee bonden met elk hun gewoonten. Vergeet niet dat het een primeur is dat twee landen een dergelijk toernooi organiseren,” schetst de uit Schaarbeek afkomstige toernooidirecteur. “Op dit ogenblik hebben we het projectplan af. Het omvat 181 parameters die nog op punt moeten worden gesteld en waarvoor de budgetten nog moeten worden goedgekeurd. De sportieve organisatie, het transport en de accommodatie, veiligheid, communicatie, de commerciële zaken… vragen de nodige aandacht.” In 1999 zullen daarvoor 225 mensen voltijds worden aangetrokken, aangevuld met een 3000-tal vrijwilligers.

De licentiaat in de rechten (UCL) specialisatie administratief recht bouwde aanvankelijk een carrière uit in de juridische wereld. Van 1975 tot 1981 werkte hij als juridisch raadgever op diverse kabinetten. Daarna was hij tot 1987 substituut van de Procureur des Konings in Brussel. Zo bouwde Alain Courtois de expertise op die de Belgische voetbalbond zocht na het Heizeldrama en de zwartgeld-affaire- Bellemans. De juridische aspecten in de voetbalwereld bepaalden steeds meer de agenda.

Met de benoeming van Alain Courtois in 1988 tot secretaris-generaal haalde de bond de nodige juridische kennis in huis. Kennis die vandaag in het voetbalmilieu meer dan ooit van pas komt in het juridische kluwen na het arrest- Bosman. Ook de lange tijd veronachtzaamde wet van ’78 (waarbij spelers mits een beperkte schadevergoeding hun contract kunnen opzeggen) of de plannen rond de vrije nieuwsgaring (waardoor de tv-rechten zouden verschrompelen) hangen als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de Belgische profclubs.

Maar de 45-jarige Alain Courtois concentreert zich nu volop op Euro 2000. Daarna keert hij terug als secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Zijn hart verloor hij immers definitief aan het voetbal.

ALAIN COURTOIS (TOERNOOIDIRECTEUR EURO 2000) Om het Europees kampioenschap voetbal in goede banen te leiden, zullen 225 mensen voltijds worden aangetrokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content