DE TIJD BUITEN HOLLAND

Eigen aandeelhouders eerst

J an Lamers, gedelegeerd bestuurder van Uitgeversbedrijf Tijd, zucht als hij de namen hoort van de nieuwe eigenaars van Het Financieele Dagblad. De succesvolle Nederlandse zakenkrant komt in handen van de Nederlandse participatiemaatschappij HAL (ex- Holland Amerika Lijn) en Willem Sijthoff, een achterneef van Hendrik Sijthoff, de 82-jarige verkoper van de certificaten.

Uitgeversbedrijf Tijd uitgever van de Financieel Economische Tijd was kandidaat om samen met HAL binnen te stappen aan de top van de vennootschap en aandeelhouder te worden. Jan Lamers : “Tja, Europa, de Benelux, zo zie je maar dat de praktijk ver staat van de theorie. Al een tijd wisten wij dat onze kandidatuur niet zeer ernstig genomen werd. Nederlandse vennootschappen zijn bolwerken die je moeilijk kan nemen, ze zijn verankerd zoals geen enkel Belgisch bedrijf. Nederlanders werken nog het liefst samen met Nederlandse aandeelhouders.”

“Zij en wij zijn in dat grotere Europa en ten aanzien van de uitdaging van de elektronische nieuwsverspreiding kabouterondernemingen. Elektronica is essentieel voor financiële kranten en wij hebben een merkelijke voorsprong op de Nederlandse confraters. Meer elektronica betekent ook meer vaste kosten, en die kan je slechts verteren door ze te spreiden over een grotere schaal. Langs de voordeur komen we niet binnen, we zullen projectsgewijze voortgaan.”

Al een tijd delen de twee Benelux-kranten de Vlaamse onderneming haalt een omzet van 1,3 miljard frank, Financieele Dagblad van 46 miljoen gulden (840 miljoen frank) hun buitenlandse correspondentschappen. Dochteronderneming FIA van Uitgeversbedrijf Tijd leverancier van elektronische informatie voor de beleggersmarkt oriënteert zich op een samenwerkingsverband met Het Financieele Dagblad.

Uitgeversbedrijf Tijd heeft het moeilijk bij het zoeken naar partners. Gesprekken met L’Echo liepen uit op een neen. Daar waren het notoire aandeelhouders van het Franstalige grootkapitaal die niet gebrand waren op een deelname van de Vlaamse krant in het Brusselse bolwerk.

JAN LAMERS (UITGEVERSBEDRIJF TIJD) Tja, Europa, Benelux ? Nederlanders hebben het liefst Nederlandse aandeelhouders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content