De telefoon huilt mee

De telefooncel heeft het definitief moeten afleggen tegen de gsm. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) heft de verplichting tot universele dienstverlening op.

Adieu universele dienstverlening

Belgacom moet niet langer 2000 publieke betaaltelefoons behouden, waarvan verplicht één in elk van de 589 gemeenten. Dat stond in de telecomwet van 2005. In 2012 werd die wet gewijzigd en dus vindt het BIPT dat mobiele telefonie nu voldoende verspreid en tegen haalbare tarieven beschikbaar is om de telefooncellen te laten verdwijnen.

Overdreven onderhoudskosten

Belgacom is daar niet rouwig om. De telecomoperator draait helemaal alleen op voor de onderhoudskosten: 1000 euro netto per telefooncel per jaar. Die uitgaven worden veroorzaakt door de tand des tijds, maar vooral door vandalisme. “Totaal buitensporige kosten”, zegt woordvoerder Haroun Fenaux.

Verstokte stiekemerds

De grote meerderheid van de publieke telefooncellen levert niet de minste winst meer op voor Belgacom. In 1997 bedroeg de gemiddelde gebruikstijd per telefooncel nog 15 uur per maand. Sindsdien is dat cijfer gedaald: 6 uur in 2003, 16 minuten in 2009, 14 minuten in 2012. De helft van de telefooncellen wordt zelfs minder dan 7 minuten per maand gebruikt. Wie zijn die enkele bellers eigenlijk? Mensen die geen gsm hebben, hun gsm vergeten zijn of wier gsm-batterij leeg is, antwoordt Belgacom. Maar ook toeristen die hun gsm-factuur binnen de perken willen houden en een handvol stiekemerds die het nummer dat ze draaien liever niet op hun factuur hebben staan.

16.000 telefooncellen weg in 16 jaar

Elke dag verdwijnen twee tot drie telefooncellen. Belgacom schrapt er ongeveer 1000 per jaar. In 1997 stonden er nog 18.000 in België, eind maart 2013 waren er nog 4040 over. De operator ontkent het tempo te hebben opgedreven sinds de aankondiging van het BIPT en behoudt zich overigens het recht voor om de meest rendabele telefooncellen, in drukke stations of in een aantal badplaatsen, operationeel te houden.

Naar de schroothoop

Wat gebeurt er met afgevoerde telefooncellen? “Er bestaat geen telefooncelkerkhof”, grinnikt Fenaux. “Ze worden gewoon vernietigd. Telefooncellen die er nog goed uitzien, bewaren we om operationele cellen te vervangen.” Ironisch genoeg werden de meest recente telefooncellen geplaatst in 1997, net in de periode dat de gsm aan zijn verpletterende opmars begon. Ze moesten de telefooncellen in grijs aluminium uit de jaren zestig vervangen.

Phone boxes zijn goud waard

In België zijn verzamelaars niet geïnteresseerd in oude telefooncellen, maar in het Verenigd Koninkrijk is dat anders. Niet elke telefooncel kan natuurlijk bogen op de uitstraling van de beroemde rode phone box. In april 2012 verkocht de Britse telecomoperator BT voor het eerst in 25 jaar 60 ‘K6’en’, zo heten ze officieel. Startprijs: 2300 euro. Ruim 500 gegadigden uit de hele wereld lieten zich op de wachtlijst zetten.

MÉLANIE GEELKENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content