De stadsrekening

De lente blijkt traditiegetrouw de periode van de hitlijsten in de reissector. En daarin staat Brussel als een middeldure tot goedkope stad vermeld, in vergelijking met andere reisbestemmingen.

Waar zijn de beste hotels ter wereld? Welke luchtvaartmaatschappijen presteren beter dan de concurrentie (zie Trends, 6 mei 1999)? Welke autoverhuurder geeft de beste service? U kent ze, de kijk & vergelijk-lijstjes.

Momenteel komen diverse organisaties met een prijsvergelijking van steden. Zo zette het Duitse magazine Focus zijn researchafdeling aan het werk en liet speciaal voor zakenreizigers enquêteurs in liefst 56 wereldsteden los. Zij noteerden prijzen en rekenden alles terug naar een Duitse index, waarbij Berlijn richtcijfer 100 kreeg.

Nemen wij bijvoorbeeld een overnachting in een vijfsterrenhotel, inclusief ontbijt. Berlijn scoort dus 100. De duurste hotelkamers vinden wij dan in Londen (174), Seoel (158), Genève (156) en Zürich (153). Brussel komt op deze schaal uit op 142. Goedkoop logeert u in Caïro en Montréal (82), Kuala Lumpur (81) en Toronto (76).

Bij de categorie diners liggen de prijzen nog verder uit elkaar. Voor het equivalent van 100 (Berlijn) betaalt u in een goed restaurant in Tokio voor een steak en dessert (geen drank) 240, in Singapore 204, in Moskou 200. Spotgoedkoop eet u dezelfde steak in Bombay, Istanbul en Nicosia (56) of in Nairobi en Praag (48). Ook Brussel (84) is voor de gastronomen een oase.

Taxiritten blijken het duurst in Zürich (146), Genève (136), Tokio (122) en Amsterdam (104). Ondanks hun reputatie werken Brusselse chauffeurs tegen schappelijke prijzen (68). Voor een hongerloon werken hun collega’s in Shanghai (18), Panama (15), Caïro (14), Manilla (13) of Bombay (9). Een taxirit – de referentie was vijf kilometer in het centrum – in Zürich kost met andere woorden vijftien keer zoveel als in Bombay.

Dezelfde gigantische verschillen vinden wij bij het openbaar vervoer; dat gaat van gratis (0) in Abu Dhabi over 68 in Brussel tot 121 in Kopenhagen.

Een laatste interessant vergelijkingspunt is een verblijfspakket: een overnachting, twee diners, een huurwagen en een reeks kleine, courante uitgaven. Londen (152) ligt hier aan het ene uiteinde van het spectrum, Caïro aan het andere (68).

Al de verschillende categorieën bij elkaar opgeteld, leert deze enquête, dat Tokio de duurste metropool ter wereld is (143 punten in totaal). Op de voet volgen Zürich (142), Genève (129) en Kopenhagen (125). Brussel komt uit op 96, terwijl in de onderste regionen steden prijken als Lissabon en Bogotá (59), Mexico (58), Panama (56) en Caïro (54).

Marleen Fynhoudt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content